Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rok 2018 vzal životy 80 novinárom, takmer 350 je uväznených
Zdielať na

Rok 2018 vzal životy 80 novinárom, takmer 350 je uväznených

BRATISLAVA / Pomaly sa končiaci rok 2018 bol pre novinárov na celom svete veľmi pochmúrny. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok vydala nezisková organizácia Reportéri bez hraníc.

noviny.sk

​Na základe informácií z celého sveta poskladali takúto mozaiku. Osemdesiat novinárov tento rok pri výkone alebo pre výkon práce zahynulo. Šesťdesiati sú stále v zajatí ako rukojemníci. Traja novinári sú nezvestní a takmer 350 je za mrežami.

Reportéri bez hraníc vo svojej správe venujú špeciálnu pozornosť aj Jánovi Kuciakovi. Spolu so saudsko-arabským novinárom Džamalom Chášukdžím ho uvádzajú ako príklad, kam sú niektorí ľudia ochotní zájsť, aby umlčali problematických novinárov. Jána Kuciaka spolu s priateľkou Martinou Kušnírovou zabili  21. februára tohto roka. Polícia v tejto súvislosti obvinila 4 ľudí, jedného z nich Tomáša S. polícia označuje za strelca. Prípad vyvolal ohlasy na celom svete.

To isté platí aj pre zákernú vraždu Džamala Chášukdžího, ktorého zákerne zabili na saudsko-arabskom konzuláte v Istanbule 2. októbra. Ani jeho vražda dodnes nie je úplne objasnená.
 
Obaja patria medzi osemdesiat novinárov, ktorí tento rok prišli o život pre svoju prácu, 63 z nich boli profesionáli, trinásti sa dajú označiť za amatérskych novinárov, čo znamená, že nepracovali pre žiadne médium a štyria mŕtvi spadajú do kategórie ľudí, ktorí zabezpečujú technickú alebo inú podporu pre výkon novinárskej práce.

Viac ako polovica z týchto žurnalistov zahynula zámerne, to znamená, že boli cieľom útoku, nie náhodnou obeťou, ako sa to stáva pri práci v konfliktných oblastiach. 

noviny.sk

Aj otec Jána Kuciaka si myslí, že k tejto pochmúrnej štatistike prispieva aj celková atmosféra nielen u nás. Olej do ohňa podľa neho prilievajú predovšetkým politici, pre ktorých sú novinári často veľmi nepríjemní.

"Žiaľbohu tá nálada je taká, vytvárajú ju skôr tie vlády, že za všetko môžu novinári, aj za ich kauzy. Podľa mňa sú za to zodpovední hlavne politici. Nie je možné, aby to takto pokračovalo ďalej," povedal otec Jána, Jozef.

Pavol Múdry z Medzinárodného inštitútu v tejto súvislosti hovorí o zdvihnutom prste - nielen pre nás, ale aj pre celú Európu. "V Európe sa za posledných 5 rokov bezpečnosť novinárov rapídne znížila, kritika rapídne zvýšila. To isté sa deje momentálne v Amerike. Boli sme zvyknutí, že útoky na novinárov boli ďaleko od nás. Už sú u nás," povedal. 

Správa Reportérov bez hraníc hovorí aj o novinároch, ktorí sa pre svoju prácu dostali za mreže. Momentálne je na celom svete takmer 350 uväznených pre to, čo písali alebo nakrúcali. Vo všeobecnosti sa to týka krajín s autoritárskymi režimami. Najviac uväznených novinárov je v Číne, Egypte alebo Turecku.

"Viete, žiadny zákon, žiadna ochrana novinárov nepomôže, pokiaľ sa nebudú mocní správať k novinárom seriózne. Ak sa politici budú pokračovať vo vyhrážkach a útokoch na novinárov, aj verejnosť bude mať pocit, že je v poriadku napádať ich či nadávať im na sociálnych sieťach," dodal Múdry. 

Na tvorbe správy sa podieľala Aj Pavla Holcová, ktorá s Jánom Kuciakom úzko spolupracovala. Tá verí, že jeho nezmyselná smrť ľuďom otvorila oči. "Ja dúfam, že v rámci protestov sa tá spoločnosť emancipovala, uvedomila si, že má oveľa väčšiu moc ovplyvňovať to, čo sa deje a dúfam, že za nás novinárov sa tá spoločnosť postaví," povedeala Holcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy