Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Migréna nie je bežná bolesť hlavy. Ale dá sa liečiť, tvrdia odborníci
Zdielať na

Migréna nie je bežná bolesť hlavy. Ale dá sa liečiť, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Bojovať s predsudkami a vysvetľovať, že liečba migrény môže byť účinná, chce nová pacientska organizácia. Migréna je tretie najčastejšie ochorenie na svete a Svetová zdravotnícka organizácia ju zaraďuje medzi 20 ochorení, ktoré výrazne ovplyvňujú života.

Čo majú spoločné Elvis, Caesar, van Gogh a Čajkovskij? Všetci štyria trpeli migrénami a odborníci odkazujú, že by sme si migrénu nemali mýliť s obyčajnou bolesťou hlavy. "Ja s tým fungujem už od ôsmich rokov a rovnako aj väčšina mojej rodiny z mamininej strany," uviedla speváčka Celeste Buckingham. 

"Migréna je jedna z chorôb, ktorá je pohlavne nespravodlivá. To znamená, že ženy to majú oveľa častejšie, ako muži," vysvetlil neurológ Martin Kucharík. Až 70 percent Slovákov nepovažuje migrénu za chorobu. Až 54 ju považuje za výhovorku a až 32 percent považuje pacientov s migrénami za hypochondrov. Ale odborníci majú na to úplne iný názor.  "Migrénou trpím od svojich ôsmich rokov," potvrdila aj Gabriela Hurbanová, zakladateľka pacientskej organizácie Migréna je choroba. 

"Keď má pacient rozvinutý migrénozný záchvat, tak sa cíti tak, že nič nechce, že by len ležal v tme a tichu. tomu človeku je nepríjemný aj vlastný hlas a aj minimálna zmena polohy," opísal stavy neurológ. Migrénou trpí až 15 percent detí. "V škole som zvracala, zo školy ma poslala učiteľka k mame do práce, tam som zvracala zase. a nakoniec som tam v kabinete skolabovala," opísala Gabriela Hurbanová. Ale aj napriek tomu, väčšina ľudí neskončí v ambulancii odborníka. "Pokiaľ máte migrénu, tak ste tak vyradený, že neverím, že to chce niekto zažiť znova. No napriek tomu, minimálne polovica pacientov nikdy nevyhľadala lekára," konštatoval neurológ. 

Migréna je pritom v drvivej väčšine prípadov podľa lekára liečiteľná, no liečba je šitá pacientovi na mieru. Mnoho pacientov nejde k lekárovi a nelieči sa správne. "Tí ľudia, ktorých bolí hlava sa stanú zavislými na analgetikách," upozorňuje Gabriela Hurbanová. "Z Turecka kolegovia hovorili, že tam je migréna dôvod na trojdňovú PN. Hoci pacienti prídu do práce, aj tak sú nepoužiteľní," poznamenal neurológ. 

Po novom bude informácie o ochorení šíriť aj pacientska organizácia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy