Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrea Kalavská: Garantujeme bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Poplatky počas ordinačných hodín odmietame
Zdielať na

Andrea Kalavská: Garantujeme bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Poplatky počas ordinačných hodín odmietame

Archívne video

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva odmieta zavádzanie poplatkov počas ordinačných hodín a pacientom garantuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť z verejného zdravotného poistenia. K celej veci sa vyjadrila samotná ministerka Andrea Kalavská. Platenie poplatkov považuje za nesprávne.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská považuje za nesprávne a odmieta zavedenie poplatkov počas ordinačných hodín za poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Zároveň prisľúbila, že ju garantuje bezplatne. Pre ekonomicky aktívnych ľudí prináša ale od nového roku novinku - možnosť objednania sa na konkrétnu hodinu prostredníctvom doplnkových ordinačných hodín. Ich zavedenie bude pre lekárov dobrovoľné, budú však len v obmedzenom rozsahu tak, aby zostalo garantované bezplatné poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Spravodlivosť bez predbiehania sa za peniaze

Doplnkové ordinačné hodiny majú zabezpečiť možnosť pre tých ľudí, ktorí sú ochotní uhradiť si vyšetrenie na konkrétnu hodinu. Majú zároveň zabezpečiť spravodlivosť v čakárňach bez predbiehania sa za peniaze. Ministerstvo zdravotníctva nepovažuje za správne, aby sa na konkrétnu hodinu objednávali pacienti počas klasických ordinačných hodín a odsúvali tak pacientov, ktorí čakajú na vyšetrenie. "Rezort sa preto aj na základe požiadaviek verejnosti rozhodol zaviesť možnosť objednať sa na konkrétny termín ale spôsobom, aby sa to nijakým spôsobom nedotklo pacientov, ktorí čakajú na vyšetrenie v klasických ordinačných hodinách," vysvetľuje šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská.

"Chceme dať možnosť ekonomicky aktívnym ľuďom a zároveň nedopustíme, aby akýmkoľvek spôsobom bola znižovaná dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre ľudí, ktorí nemajú záujem si priplácať za jej poskytovanie," vysvetlila ministerka zdravotníctva.


"Jasne definované a kontrolované spoplatnenie mimo bežných ordinačných hodín považujem za riešenie pre všetkých, odbúrava korupciu v zdravotníctve. Nepoškodí tých, ktorí si poplatok dovoliť nemôžu, skôr naopak, v rámci limitov by mohli lekár vyšetriť viac pacientov. Zároveň uľahčí fungovanie v dnešnej hektickej dobe tým, ktorí nemôžu, alebo nechcú stráviť niekoľko hodín čakárňach," povedala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacienta Mária Lévyová. 

Fungovanie doplnkových ordinačných hodín

Doplnkové ordinačné hodiny sú pre lekárov dobrovoľné. Každý lekár musí mať jasne na viditeľnom mieste zverejnené, kedy má ordinačné a kedy doplnkové ordinačné hodiny. Takisto cenník musí byť zverejnený na viditeľnom mieste. Na doplnkové ordinačné hodiny sa bude dať objednať len elektronicky a to z dôvodu, aby sa vedelo dôsledne skontrolovať, či je dodržaný vyhradený čas na ne a nie sú v praxi realizované na úkor klasických ordinačných hodín. Ministerstvo zdravotníctva bude toto dôsledne kontrolovať. Pacienti v akútnych stavoch majú, samozrejme, vždy a bez žiadneho obmedzenia prednosť. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s preplácaním medzi VšZP a lekármi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy