Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rozpory pre osobité odvody. Ministerka Matečná sa pustila do kritikov zákona
Zdielať na

Rozpory pre osobité odvody. Ministerka Matečná sa pustila do kritikov zákona

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Len vo štvrtok opakovane parlament schválil osobitný odvod pre obchodné reťazce a už v piatok sa ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná pustila do jeho kritikov. Kým SNS trvá na tom, že návrh je právne v poriadku a prinesie peniaze tam kde má, opozícia hovorí o jeho protiústavnosti a právnom nezmysle.

Aj napriek veľkej kritike opozície alebo obchodných reťazcov, ministerka Matečná a aj predkladateľ zákona trvajú na tom, že tento zákon po úpravách, ktorými prešiel nie je v rozpore ani s ústavným právom a ani s pravidlami Európskej komisie.

Andrej Danko ostro obhajoval návrh zákona o osobitých odvodoch. "Aj preto zotrvám v tejto dani, lebo si myslím, že je to jediný spôsob, ako im dať po ušiach a ako dostať peniaze k potravinárom, k slovenským výrobcom a ako ich naučiť, aby si vážili štát a nevyvážali zisk von," uviedol Andrej Danko, predseda SNS. Ministerka Matečná v jeho rétorike v piatok pokračovala. "Bol manažérom zahraničného obchodného reťazca, práve preto tak bojuje proti tomu, aby tento odvod bol a tento zahraničný reťazec si pýtal od slovenských dodávateľov zaplatenie jubilea," poznamenala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva. "Ja som viedol stočlenné kolektívy, zodpovedal som za predaj, ale nikdy som nezjednával nákupné podmienky alebo niečo podobné. Po mne zostala práca, zostali stovky spokojných zamestnancov a stotisíce spokojných zákazníkov. To si pani Matečná, ani pán Danko nemôžu povedať. Po nich zostávajú vytunelované podniky," oponuje Ľubomír Galko, podpredseda SaS. 


"Všetky tvrdenia Slovenskej aliancie moderného obchodu sú podložené ekonomickými a právnymi analýzami z externých spoločností. My nehovoríme nič bez toho, aby sme to mali naozaj podchytené," informoval Martin Krajčovič, Slovenská aliancia moderného obchodu. 

Kým ministerka je s úpravami v zákone spokojná a tvrdí, že v budúcnosti nebudeme musieť reťazcom nič vracať, opozícia si myslí niečo iné. "Dávali sme si pri tvorbe tohto zákona veľký pozor na to, aby sme neopakovali chyby z okolitých krajín," povedal Radovan Baláž, poslanec NR SR za SNS. "Ja by som bol veľmi rád keby na potraviny doplnili riadok, kde by bolo napísané Dankova daň," dodal Zsolt Simon, nezaradený poslanec NR SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy