Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Korupcia, kupovanie hlasov a odsúdený starosta. Súd prijal 89 sťažností po komunálnych voľbách
Zdielať na

Korupcia, kupovanie hlasov a odsúdený starosta. Súd prijal 89 sťažností po komunálnych voľbách

LOZORNO / Z 89 sťažností týkajúcich sa komunálnych volieb, sa Ústavný súd zatiaľ zaoberal 36. Jedna z nich sa týka aj obce Lozorno. Údajne sa tam kupovali hlasy. Svedkom toho vraj bol novozvolený starosta, podozrivým ten bývalý.

V Lozorne prebiehalo ustanovujúce zastupiteľstvo, kde bývalý starosta podal podnet na ústavný súd na priebeh volieb. Pre TV JOJ povedal, že občan obce podal v deň volieb trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, pre podozrenie z predvolebnej korupcie. "Mal som tam byť označený ako ten, ktorý korumpoval rómskych občanov a vozil ich k volebným urnám, čo nie je pravda," uviedol Ľubomír Húbek, bývalý starosta obce Lozorno. 

Novozvolený starosta uviedol, že v deň volieb bol v kolónii a videl tam dodávku. "Dodávka zvážala ľudí na voľby. Máme pochybnosti, že išlo o kupovanie hlasov," informoval Ľuboš Tvrdoň, novozvolený starosta obce Lozorno. 

​V súvislosti s komunálnymi voľbami eviduje Ústavný súd 89 sťažností, 84 z nich podali fyzické osoby, 5 politické strany. "Tento počet volebných sťažností nie je výrazne vyšší v porovnaní s minulosťou. Dôveryhodnosť voči miestnej samospráve prevyšuje vyše 65 percent, to znamená, že je jedna z najdôveryhodnejších inštitúcií na Slovensku," objasnil Michal Kaliňák, tajomník rady expertov ZMOS. 

Sťažnosti hovoria o neústavnosti a nezákonnosti volieb, či už na post starostu alebo poslancov do zastupiteľstiev. "Ak Ústavný súd zistí, že došlo k výraznému porušeniu paragrafov upravujúcich volebnú súťaž, môže tieto voľby vyhlásiť za neplatné. Potom musí predseda NR SR vyhlásiť doplňujúce komunálne voľby, ktoré budú už iba vo vzťahu k tomu orgánu, ktorý nebol voľbami ustanovený," dodal Michal Kaliňák.

Ústavný súd zatiaľ prerokoval 36 sťažností, 26 prijal na ďalšie konanie. Súd rovnako rozhodoval aj o voľbách v obci Žehňa neďaleko Prešova. Miestna volebná komisia je povinná zdržať sa vydania osvedčenia o zvolení nového starostu. "Ide to na ďalšie pojednávanie keď ste čítali prvý a druhý bod. Prvý bod komisie zakazuje vymenovať a druhý postupuje na ďalšie jednanie," povedal Slavomír Lipták, starosta obce Žehňa. V tomto prípade sa bude súd zaoberať tým, či novozvolený starosta splnil podmienky kandidáta vo voľbách, keďže bol v minulosti trestne stíhaný a aj odsúdený. On sám sa k tomu nateraz vyjadriť nechcel. "Súčasný starosta povedie obec buď do definitívneho rozhodnutia Ústavného súdu SR alebo do termínu doplňujúcich komunálnych volieb," objasnil Michal Kaliňák.

Pozrite si ešte raz, ako to vyzeralo pri komunálnych voľbách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy