Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Andrej Danko spochybňuje výsledky komunálnych volieb
Zdielať na

Andrej Danko spochybňuje výsledky komunálnych volieb

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko nevylučuje, že zriadi komisiu, ktorá sa bude zaoberať podnetmi na zvolených primátorov. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú po stretnutí Danka s predsedom Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduardom Báránym a zapisovateľkou štátnej volebnej komisie Evou Chmelovou poskytol hovorca Sekretariátu predsedu Národnej rady Tomáš Kostelník.

​Danko predstaviteľom štátnej volebnej komisie poďakoval za organizáciu a priebeh komunálnych volieb. Zároveň sa zhodli sa na tom, že "treba nastaviť presnejšie volebné pravidlá. Podľa slov predsedu volebnej komisie totiž existuje podozrenie, že niektorí kandidáti nedodržiavali finančné limity, alebo že si vymýšľali fiktívne zamestnania,“ informoval Kostelník.

Podobné podnety má podľa vlastných slov aj Danko. "Dostal som od občanov podnety ohľadom viacerých zvolených primátorov. Tieto platformy totiž nespĺňajú parametre regulárnych politických strán, ale ani nezávislých kandidátov. Zistíme, kto urobil chybu,“ cituje vyjadrenie predsedu parlamentu tlačová správa. Danko pritom nevylučuje, že zriadi komisiu, ktorá sa tým bude zaoberať. Verí, že nepresné pravidlá, ktoré vyvolali po víkendových voľbách nejasnosti, budú čoskoro upravené novou úpravou zákona. Očakáva preto podnety od príslušných inštitúcií. Sám bez spoločenskej zhody nebude iniciovať žiadne konania, uzatvára tlačová správa.

Podľa zákona kandidačnú listinu môže podať politická strana alebo politické hnutie, ktorá je registrovaná podľa zákona o politických stranách a politických hnutiach. Politické strany môžu na účely volieb utvoriť koalíciu a podať spoločnú kandidačnú listinu. Kandidovať môžu aj nezávislí kandidáti, ktorí však na rozdiel od politických kandidátov musia ku kandidačnej listine dodať aj podpisy voličov. Voliči, čo ich podporia, musia mať trvalý pobyt v obci, kde sa o ich hlasy uchádza nezávislý kandidát.

Potrebný počet podpisov závisí od počtu obyvateľov obce, napríklad, ak má obec do 50 obyvateľov, stačí 10 podpisov a aspoň 1 000 podpisov treba v mestách nad 100-tisíc obyvateľov. Za starostu obce, resp. primátora mesta môže byť zvolený obyvateľ obce, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 25 rokov veku. Prekážkou práva byť volený je výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Dve sťažnosti

Zatiaľ dve volebnú sťažnosti v súvislosti s komunálnymi voľbami, ktoré sa konali 10. novembra, dostal Ústavný súd (ÚS) SR. Ako vyplýva z informácie na stránke ústavného súdu, prvé podanie prišlo ešte v deň volieb 10. novembra. Druhé podanie na ÚS zaevidovali v utorok. Po komunálnych voľbách v roku 2014 zaevidoval ÚS SR sto volebných sťažností.

Prvá bola volebná sťažnosť na postup predsedu volebnej komisie v obci Hrnčiarske Zalužany v okrese Poltár v súvislosti so späťvzatím kandidačnej listiny. Podľa sťažovateľa predseda volebnej komisie svojím konaním napomáhal jednému z kandidátov na starostu obce, pričom je známy ako jeho dlhoročný volič. "Na základe týchto skutočností podávam sťažnosť na predsedu miestnej volebnej komisie v Hrnčiarskych Zalužanoch za zneužitie svojej funkcie a ovplyvnenie volieb v roku 2018,“ uvádza sťažovateľ.

V druhej volebnej sťažnosti neúspešní kandidáti na starostu v obci Sliepkovce v okrese Michalovce píšu, že nesúhlasia so sčítaným a dosiahnutým počtom volebných hlasov. V Sliepkovciach na post starostu boli štyria kandidáti, najviac hlasov, 153, získal nezávislý kandidát Kamil Minda, pred kandidátom Smeru-SD Radoslavom Tkáčom, nezávislým Mariánom Bendzákom a kandidátom za SNS Jánom Cifruľákom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy