Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po komunálnych voľbách sú nezávislí v kurze
Zdielať na

Po komunálnych voľbách sú nezávislí v kurze

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ani jedna zo straníckych centrál nepriznáva, že by bol pre ňu volebný výsledok pohromou, viaceré pritom utrpeli straty. Vrátane Smeru. Stratené mestá však spravidla nepripadli opozícii, ale nezávislým kandidátom. Voľby teda priniesli niekoľko noviniek.

Odborníci sa viac menej zhodujú - Slovensko je viac ako pol roka od vraždy Jána a Martiny iné. Víťazia nezávislí kandidáti, do politiky vstupuje generácia tridsiatnikov a štyridsiatnikov a Smer utrpel niečo, čo sa nemôže nazývať víťazstvom. "Ľudia túžiaci po zmene sú víťazmi týchto volieb," hovorí politológ Jozef Lenč. 

noviny.sk

​"Aj Barcelona remizovala v Púchove 1:1," povedal Robert Fico na otázku, či Smer utŕžil vo voľbách veľké straty. Slovenská Barcelona so slovenským Messim nemá podľa politológov namierené k víťazstvám. "Tých varovných signálov už bolo veľmi veľa. Toto je, by som už povedal, neviem, či o 5 minút 12, alebo 5 minút po 12:00," uviedol sociológ Martin Slosiarik. 

"Čo ma prekvapilo, je to, že Smer stráca pozície aj v mestách, ktoré boli jeho baštami," uviedol politický komentátor Marián Leško. "Áno, čakali sme viacej, ale na druhej strane, ak si zoberiem, čo s nami robíte, ja som vrahom nenarodených detí, tak tento výsledok považujem za veľmi uspokojivý," dodal Fico. O radnicu v Humennom prišiel napríklad symbol Smeru v regiónoch Jana Vaľová. Humenné si získalo prívlastok "mesto strachu", u Meričkovcov sa preto volebná noc niesla v duchu hesla " sloboda, sloboda." 

"To zavážilo, že ľudia už majú dosť vybičovanej atmosféry. Potrebujeme v meste vytvoriť pokojnú atmosféru," povedal novozvolený primátor Miloš Meričko. Čo stratil Smer ale nezískala opozícia. "Pokračuje taká desmerifikácia. Tým, že my sme strana, ktorá má 200 členov, tak sme nepostavili x tisíc kandidátov, ale rastieme aj v komunálnej politike," rozpráva predseda SaS Richard Sulík. "Zo všetkých opozičných strán máme najviac starostov, máme veľmi dobré číslo v rámci poslancov. V noci som telefonoval, každému som pogratuloval a som na nich hrdý," informuje predseda strany Sme rodina, Boris Kollár. 

V regiónoch rastú aj nováčikovia z Progresívneho Slovenska či SPOLU, ale aj neparlamentné KDH. "My sme boli druhá najúspešnejšia strana po minulých voľbách v komunále a sme aj teraz, takže sa tomu teším," povedal Alojz Hlina z KDH. "Opozícia neexistuje, je to jedna veľká bublina. Všimnite si, ako pohoreli. V podstate ako samostatné strany neboli schopné nikoho postaviť, nikoho," okomentoval to Robert Fico. 

Kým Smer prišiel približne o tretinu primátorov, či starostov. Samostatne získali desiatky nových mien národniari či bugárovci. "Od roku 2002 sa nikdy nestalo, aby mala SNS takéto počty," povedal Danko. "Na republikovej rade sme si dali taký záväzok, že o 10 percent chceme zvýšiť počet našich starostov, nakoniec sa to podarilo o 30 percent. Samozrejme, že som veľmi spokojný," uviedol Bugár. 

Volebné urny v komunálnych voľbách ešte nevychladli a už prichádzajú na rad nové predvolebné dáždniky či šiltovky. Prichádzajú totiž voľby prezidentské. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy