Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slovenskí colníci pustili na Ukrajinu minimálne 10 obrnených vozidiel
Zdielať na

Slovenskí colníci pustili na Ukrajinu minimálne 10 obrnených vozidiel

VYŠNÉ NEMECKÉ / V utorok večer ľudia zbadali vojenský konvoj v blízkosti našej východnej hranice. Slovenskí colníci vo Vyšnom Nemeckom nakoniec umožnili minimálne 10 obrneným vozidlám, aby legálne opustili naše územie a prešli na Ukrajinu. Slovenské úrady vraj o ich prevoze z Česka nemuseli byť vôbec oboznámené.

Vojenskú techniku prevážali na návesoch s ukrajinskými značkami. Armádne stroje nemali žiadne identifikačné znaky. Smerovali na Ukrajinu. 

​Zbrojárenský biznis má zvláštne pravidlá. Všetky papiere sa vybavujú v krajine, kde sa vojenská technika nakladá. Jej pohyb je vrámci európskej únie voľný, dôkladnú kontrolu podstúpi až pri prekročení vonkajších hraníc. 

"Ministerstvo hospodárstva nemá informácie o tranzite vojenskej techniky z Česka na Ukrajinu cez územie Slovenska," uviedol Miroslav Kohút z odboru komunikácie ministerstva hospodárstva. "Colníci včera vykonali kontrolu aj vojenského materiálu. V tomto prípade boli splnené zákonné a licenčné podmienky," potvrdila hovorkyňa colného úradu v Michalovciach, Klára Baloghová. 

Podľa zdroja televízie JOJ si armádnu techniku objednalo Ministerstvo obrany na Ukrajine. Hranice prekročilo minimálne 10 obrnených bojových vozidiel. "Tých krajín a tých konfliktov je na svete veľké množstvo a všetky možné krajiny sa na tom podieľajú a obchodujú s vojenským materiálom," vysvetľuje Juraj Krúpa zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. 

.Ak je Slovensko iba tranzitnou krajinou pri prevoze vojenskej techniky na komerčné účely, naše orgány na to nemusí nikto upozorniť. Zmena nastáva iba v prípade dlhšieho pobytu zbraní v republike. "Ak ide o tranzit kratší ako je sedem dní, prepravca nemá povinnosť obrátiť sa na rezort hospodárstva," povedal Kohút. 

Účel a miesto použitia tejto vojenskej techniky je iba na rozhodnutí ukrajinskej armády. Nie je teda vylúčené, ani jej okamžité nasadenie v bojovej línii s Ruskom.

Ukrajina má napäté vzťahy z Ruskom. Nedávno dokonca vyhlásili vojenský stav. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy