Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Minister hospodárstva Peter Žiga je proti osobitým odvodom
Zdielať na

Minister hospodárstva Peter Žiga je proti osobitým odvodom

BRATISLAVA / Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku by mali od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý do Národnej rady predložili poslanci koaličnej SNS. To sa nepáči ministrovi hospodárstva.

Téma osobitých odvodov rezonuje spoločnosťou už nejaký čas. Podľa návrhu SNS by obchodné reťazce mali samé podávať oznámenie o výške odvodu. Inak im bude hroziť pokuta. To sa ale nepáči ministrovi Petrovi Žigovi. "Minister hospodárstva vníma každé dodatočné daňovo-odvodové zaťaženie negatívne. Je to záťaž ako pre trh, tak aj pre podnikateľské prostredie. A to sa týka nielen odvodu pre obchodné reťazce, ale aj mimoriadneho odvodu pre energetické podniky a sieťové odvetvia. Preto je minister hospodárstva za zrušenie takýchto záťaží," informoval jeho hovorca Maroš Stano. 

Koncom novembra sa výnimočne spojili odborári, zamestnávatelia aj mesta a obce. Podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú kompetentných, aby stiahli legislatívne procesy týkajúce sa osobitného odvodu. 

"Je to jednoznačne náklad, ktorý zvýši ceny potravín a prinesie zvýšenie cien na Slovensku, ako také. Myslíme si, že to výrazne zneisťuje podnikateľské prostredie," pridáva sa Mário Lelovský, viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov. 

Pozrite si staršiu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy