Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko vyhostilo ruského diplomata, Moskva už odpovedala
Zdielať na

Slovensko vyhostilo ruského diplomata, Moskva už odpovedala

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko vyhostilo ruského diplomata, ktorý podľa informácií Vojenského obranného spravodajstva vykonával spravodajskú činnosť. Počas rokovania vlády informáciu zverejnil premiér Peter Pellegrini. Neskôr popoludní Moskva zaujala jednoznačné stanovisko.

Slovensko vyhostilo ruského diplomata, po 48 hodinách, ako sa to Vojenské obranné spravodajstvo dozvedelo. "Na základe informácií vojenského spravodajstva bol dňa 22. novembra 2018, diplomatický pracovník pridelenca obrany Ruskej federácie v Slovenskej republike vyhlásený za personu non grata. Nakoľko vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO," uviedol Peter Pellegrini. 

"Jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom o konzulárnych stykoch. Jeho ďalšie pôsobenie bolo nežiaduce. Uvedená osoba opustila územie Slovenskej republiky do 48 hodín od požiadania. Došlo reálne k vyhosteniu ruského diplomata vzhľadom na to, že vykonával aktivity, ktoré už neboli v súlade s tým, ako sa má diplomat na území členského štátu EÚ a NATO správať," dodal Pellegrini. 

Diplomat bol zamestnancom ruského veľvyslanectva. 

Prezident to považuje za prirodzené

Prezident Andrej Kiska považuje za prirodzené, že bez odkladu vyhostíme zo Slovenska špióna cudzieho štátu, ktorý koná proti záujmom našej krajiny, uvádza sa to v jeho stanovisku k vyhosteniu ruského diplomata. "O to viac, ak takýto človek a štát, ktorý ho vyslal, zneužívajú diplomatické výsady a imunity podľa medzinárodného práva. Takéto konanie považujem za neakceptovateľné a porušenie priateľských vzťahov medzi štátmi. Dlhodobo upozorňujem, že Slovensko je cieľom takýchto aktivít, o čom ma utvrdzujú aj správy kompetentných slovenských orgánov. Som rád, že to, čo je v iných krajinách v podobných prípadoch pomerne štandardným postupom, sa konečne deje aj u nás. V týchto rozhodnutiach má vláda Slovenskej republiky moju úplnú podporu," uvádza sa ďalej v stanovisku prezidenta Kisku.

Moskva plánuje reagovať

Podľa portálu Kommersant, ktorý sa odvoláva na agentúru Interfax bude Rusko reagovať na vyhostenie diplomata na základe zásady reciprocity. "Ruská strana odpovie neprijateľný krok Bratislavy na základe princípu reciprocity," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. 

Premiér Pellegrini dodal, že naša orientácia je jasná - proeurópska a proatlantická, s Ruskom máme štandardné vzťahy a vyhostili sme ho slušne. Reakcia Moskvy bola podľa neho štandardná, keďže takéto veci sa dejú aj inde. Informovali sme o tom aj našich spojencov. Bližšie túto skutočnosť Pellegrini komentovať nemohol.

​SIS upozorňuje na zvyšujúci sa trend 

Ruské a čínske tajné služby čoraz agresívnejšie pôsobia na našom území. V českom parlamente to v novembri otvorene vyhlásil šéf tamojšej spravodajskej agentúry.
Slovenská informačná služba rovnako upozorňuje na vyššiu aktivitu cudzích agentov v regióne.

Šéf českej BIS v parlamente uviedol,  že sa najviac obáva agentov ruskej rozviedky SVR a GRU, ktoré mali v tomto regióne operovať prostredníctvom ambasády, ale najnovšie sa podľa neho snažia získať spolupracovníkov, čo pracujú na iných úradoch. Čínske tajné služby sa zase podľa neho využívajú na prácu členov vlastnej komunity. Slovenská tajná služba tieto výroky nekomentuje. "Slovenská informačná služba už dlhší čas upozorňuje v rámci svojich možností na trend zvyšujúcich sa aktivít cudzích spravodajských služieb, ktorý aktuálne dominuje v celom európskom priestore," uviedol hovorca Slovenskej informačnej služby Branislav Zvara. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy