Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pre nedostatok brigádnikov ovocinári nezozbierali 18 miliónov kilogramov ovocia
Zdielať na

Pre nedostatok brigádnikov ovocinári nezozbierali 18 miliónov kilogramov ovocia

BRATISLAVA / Pestovatelia hovoria, že vďaka tohtoročnej nadúrode by sme mohli byť v ovocí sebestační na 50 percent. Jablká sú ešte aj teraz buď na stromoch, alebo hnijú pod nimi. Nedostatok pracovníkov ovocinárov núti k tomu, aby pristúpili k radikálnym krokom.

Viac ako tri kilogramy ovocia na jedného obyvateľa Slovenska skončilo pod stromami a zhnilo. "Nepozbierali sme na Slovensku okolo 18 tisíc ton, čo je 18 miliónov kilogramov," povedal predseda ovocinárskej únie Pavol Varga. Podľa ovocinárov im vznikli obrovské finančne škody.
"My sme mali stratu 10 miliónov eur. My sme to už videli pri jahodách, takmer jedna tretina jahôd zostala nepozberaná," dodáva Varga.

"Pri niektorých pestovateľoch bol veľký problém zabezpečiť, aby to zozbierali,"  vysvetľuje konateľ spoločnosti Peter Turlík. Ovocinári tvrdia, že na Slovensku chýba okolo 500 brigádnikov. "Mali sme ich vybavených z Ukrajiny, tretích krajín, žiaľ, tie predpisy nás ták zväzujú, že nám to nebolo umožnené," hovorí Varga.

Aj keď na úradoch práce sú evidovaní nezamestnaní, ktorí by mohli pracovať v ovocinárske, ale nemajú o takúto prácu záujem. "Dnes v produkcii ovocia sa dostávame na čísla, že vyše polovica sú častokrát zahraniční Slováci, alebo z Ukrajiny, Rumunska, či Srbska," uviedol Turlík.

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, je najvyšší čas, aby sa vytvoril inštitút sezónnej práce, ktorý sa využíva v okolitých krajinách.
"Kde budú stanovené presné mantinely, koľko hodín môže odpracovať tento brigádnik u svojho zamestnávateľa a tento inštitút sezónnej práce by sa využíval len v poľnohospodárstve," opisuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Keďže doteraz ovocinárom nie je štát nápomocný a ich straty sú obrovské, rozhodli sa pristúpiť k radikálnym krokom. "Razantnejšie znižovať sady, to znamená 500 hektárov znížiť výmery sadov," dodal predseda ovocinárskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy