Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podal demisiu
Zdielať na

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podal demisiu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák podal demisiu. Informáciu TV JOJ potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

"Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v nadväznosti na štvrtkové prijatie uznesenia NR SR o Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii rozhodol podať demisiu," uviedol hovorca ministerstva Boris Gandel. 


Ďalšie detaily budú známe po jeho rozhovore s predsedom vlády Petrom Pellegrinim a prezidentom Andrejom Kiskom, informoval hovorca rezortu diplomacie. "Predseda vlády sa vyjadrí po tom, ako mu bude tento návrh na demisiu doručený," uviedla hovorkyňa premiéra Petra Pellegriniho Patrícia Macíková. 

Hovorca prezidenta Roman Krpelan uviedol: "Prezident Andrej Kiska zatiaľ žiadnu demisiu člena vlády nedostal. Ak ju dostane, bude sa ňou zaoberať." 

"Rešpektujeme rozhodnutie pána ministra, avizoval svoje úvahy o demisii už dávnejšie. Je otázka, či pán premiér prijme demisiu, pretože z hľadiska racionálneho, pragmatického na to nie je žiaden dôvod," reagoval na demisiu poslanec za SNS Jaroslav Paška. 

Poslankyňa za Most-Híd Katarína Cséfalvayová uviedla: "Pán minister podal demisiu a je na pánovi premiérovi Pellegrinim, či ju príjme a verím, že sa s ním pokúsi dohodnúť. Práve pána ministra Lajčáka vnímame ako garanta euroatlantického ukotvenia Slovenskej republiky a jeho odchod by bol veľkou škodou, a akákoľvek výmena na jeho pozícii vyvoláva otázniky." Neskôr sa k situácii vyjadrila aj hovorkyňa strany Smer-SD Klára Debnár. "Odchod ministra s jednoznačným euroatlantickým ukotvením a proeurópskymi postojmi  z postu šéfa ministerstva zahraničných vecí v čase stanného práva za hranicami Slovenska by nebol najlepším signálom smerom do zahraničia. Bola by to strata aj pre samotné Slovensko. Dúfame, že rozhodnutie pána Lajčáka nie je definitívne a nemenné a existuje racionálny priestor pre rokovanie ministra a premiéra," uviedla. 


"Miroslav Lajčák sa správa nepochopiteľne. Neopustil vládu, keď sa bohapusto kradlo, keď zomrel novinár a jeho snúbenica, keď Robert Fico mal po svojom boku Máriu Troškovú a vzal ju na hanbu sveta ku kancelárke Merkelovej, ani keď Fico brojil proti migrantom šíriac po krajine poplašné správy. Lajčák odchádza až teraz, keď sa Slovensko nepripojí k takzvanému migračnému paktu, ktorý je vnútorne protirečivý, prichádza v nevhodný čas, keď Európa čelí masovej migrácii a silnie radikalizmus a extrémizmus. Takže jeho postoj je farizejský a vidíme v ňom len špekuláciu. Navyše, Lajčák teraz necháva slovenskú zahraničnú politiku napospas SNS a Ficovi, čo pokladáme za nezodpovedné," reagoval predseda SaS Richard Sulík.

"Môžeme si o Lajčákovi myslieť čokoľvek, ale bol to jeden z posledných serióznych politikov vo vláde a v Smere. Ale osobný stret s falošným kapitánom a falošným doktorom práv asi takýto človek nemohol vydržať," povedal predseda OĽaNO Igor Matovič. Podľa Veroniky Remišovej (OĽaNO) ide o prejav nestabilného a rozhádaného vládneho zlepenca - koalície.

"Myslím si, že je to logické vyústenie a je to charakterný krok. On sa podieľal na tvorbe tohto dokumentu a keďže mu jeho domovská krajina dokument neodobrila a nevstupujeme do toho, tak je to logické vyústenie. Ja si tento jeho krok vážim. Myslím si ale, že premiér Pellegrini s demisiou nebude súhlasiť. Nemyslím si, že sa niečo enormné zmení," povedal Boris Kollár zo strany Sme rodina. 

KDH uviedlo, že je znepokojené demisiou Miroslava Lajčáka a jeho krok je podľa nich výsledkom obrovských rozkolov vo vládnej koalícii a v strane Smer-SD. "Súčasný stav nie len zhoršuje postavenie Slovenska v Európskej únii a znižuje dôveryhodnosť našich spojencov, ale vyvoláva obavy o našu zahranično-politickú orientáciu, osobitne po nebezpečných avantúrach predsedu NR SR Andreja Danka. Vláda v súčasnosti hazarduje s menom Slovenska," povedal europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. Podľa nich bude záležať na tom či vládna koalícia bude dodržiavať svoje vlastné programové vyhlásenie. "KDH bude vždy dôsledne hájiť záujmy Slovenska v Európskej únii, aj v širšom medzinárodnom spoločenstve," uvádza sa v stanovisku.

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej prezident Lajčákovu demisiu nepríjme. 

"Oddnes zahraničnú politiku Slovenska riadia Danko, Fico, Kotleba a Kollár. Lajčák je preč, slabý Pellegrini poslúcha a nás čaká veľký zápas o Slovensko ako slobodný európsky štát," reagoval Miroslav Beblavý zo strany Spolu. 

Plénum NR SR žiada vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018 a aby vykonala príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu a jeho neprijatím na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa uskutoční v Maroku 10. a 11. decembra.

Vyplýva to zo spoločného uznesenia Slovenskej národnej strany (SNS) a Smeru-SD, za ktoré hlasovalo 90 zákonodarcov. V prijatom uznesení Národná rada Slovenskej republiky konštatuje, že Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR.

V prijatom uznesení sa píše, že Slovenská republika je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky. "Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom i globálnom kontexte a SR podporuje riešenia jej príčin v krajinách pôvodu. Žiadny dokument o migrácii nemôže byť vykladaný tak, že by Slovenskú republiku obmedzoval v suverénnej právomoci rozhodovať o tom, koho bude považovať za legálneho migranta a koho za nelegálneho migranta a ktorému z nich udelí právo zdržiavať sa na jej území," doplnil Smer-SD do pôvodného uznesenia. Zároveň z uznesenia vyplýva, že SR si vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou a trvá na odmietaní politiky povinných kvót.

Lídri koaličných strán sa k dovtedy len avizovanému kroku Miroslava Lajčáka vyjadrili po hlasovaní parlamentu

​Ak sa na základe štvrtkového hlasovania o Globálnom pakte o migrácii minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák rozhodne, že nemá zmysel pokračovať vo funkcii, podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára sa treba spýtať poslancov, či toto chceli dosiahnuť, lebo bude spochybnená aj naša zahraničná politika. Ako povedal Bugár, vládnu koalíciu môže ohroziť zmena zahraničnej politiky SR. Zatiaľ sa to ale podľa neho v oficiálnych stanoviskách nedeje. Ako dodal, ak by niekto tak spochybnil nominanta jeho strany vo vláde, rázne by zakročil. "Na ťahu je Smer. Lajčák je nominant Smeru, nie Mostu," konštatoval.

Vyjadrenie Bélu Bugára si pozrite TU.

"Verím, že vláda nájde technické riešenie, ktoré bude aj v súlade s mandátom NR SR. Želám si, aby sa našlo riešenie, že nikto nebude uvažovať o zmene na pozícii ministra zahraničných vecí," vyhlásil Fico s tým, že či niekto pôjde do Marakéša, do toho zasahovať nebude. "Musíme nájsť rozumné riešenie. Ak absolútna väčšina politickej scény hovorí, že toto je škodlivé pre túto krajinu, nemôžu nad tým stáť osobné dôvody," povedal. Zároveň dodal, že chápe osobný postoj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý bol pri tvorbe paktu podstatne bližšie. "Ale zas nebol tak blízko pri migrácii, ako sme boli my," uviedol Fico.

Vyjadrenie Roberta Fica k štvrtkovému rozhodnutiu parlamentu si môžete pozrieť TU. 

Danko neuviedol či odíde z koalície, ak by do Marakéša išiel nejaký slovenský diplomat. "Som presvedčený, že tam zo Slovenska nebude nik“. Na otázku o možnej demisii Lajčáka uviedol, že "mu tu ide o vec". "Ja teraz neriešim, či je to minister Lajčák, či by to bol iný minister. To, že sme dostali 90 hlasov nie je len názor SNS. Minister Lajčák je zodpovednosť strany Smer-SD. Je to ich vnútorná záležitosť. Zdržíme sa komentárov vo vzťahu k ministrovi. Som v šoku, aké slová ako diplomat začína používať," dodal Danko.

Vyjadrenie Andreja Danka k štvrtkovému rozhodnutiu parlamentu si môžete pozrieť TU.

Miroslav Lajčák svoje rozhodnutie podať demisiu avizoval už skôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy