Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aktivistom, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu v Novákoch, hrozí väzba
Zdielať na

Aktivistom, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu v Novákoch, hrozí väzba

NOVÁKY / Ťažobnú vežu na bani v Novákoch v stredu obsadili aktivisti Greenpeace. Tí ju okupovali viac ako päť hodín a nakoniec na nej rozložili obrovský transparent. Potom sami zišli dole. Policajti ich následne zatkli a teraz im hrozí, že pôjdu do väzenia.

Policajti zadržali 16 aktivistov. Dvanásti z nich skončili v celách. V rukách mužov zákona skončili v stredu po viac ako päťhodinovom vyjednávaní. Aktivisti sa dostali do objektu Bane Nováky a vyliezli na ťažobnú vežu. Protestovali tak proti ťažbe uhlia. 

​Aktivisti, z ktorých viacerí boli zo zahraničia, skončili na polícii. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie zo zločinu všeobecného ohrozenia. "Polícia bude musieť skúmať či išlo o úmyselný trestný čin, alebo o nedbanlivostný. V tomto prípade asi o nedbanlivostný," myslí si právnik Róbert Pietrik. 

"Nie je dôvod aktivistov zadržiavať tak dlho. Nie sú to žiadni zločinci, ale ľudia, ktorí sú odhodlaní riskovať svoje nepohodlie a upozorniť tak na dôležité problémy znečistenia prostredia," vysvetľuje riaditeľka Greenpeace Ivana Kohútková. Na vežu sa vyšplhali nielen muži ale aj ženy napríklad z Nemecka, Fínska, či susedného Česka.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia polície vyšetrovateľ v krátkom čase rozhodne o tom, či podá návrh na ich väzobné stíhanie. "Pokiaľ sú zo zahraničia, hrozí úteková väzba, ale aj preventívna, aby sa zabránilo takýmto protestom," uvádza právnik Róbert Pietrik. Ak ich policajti obvinia, hrozí im až desať rokov za mrežami. 

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy