Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Je rozhodnuté. Po 3 dňoch poslanci hlasovali o kompakte OSN
Zdielať na

Je rozhodnuté. Po 3 dňoch poslanci hlasovali o kompakte OSN

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Globálny kompakt OSN sa stal témou parlamentu na takmer tri dni. Od utorka poslanci rokovali o uznesení, podľa ktorého má Slovensko pakt odmietnuť. Hlasovaním návrh schválili. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podal v podvečer demisiu.

Parlament po niekoľkých dňoch rokovania a výmeny názorov pristúpil k hlasovaniu. To dopadlo podľa očakávaní, uznesenie o tom, aby Globálny kompakt OSN o kontrolovanej migrácii, podporili. Z prítomných 142 hlasovalo za 90 poslancov, proti 15, zdržalo sa 31, nehlasovalo 6.

O návrhu bude musieť rozhodnúť ešte vláda. Premiér Pellegrini sa ale už skoršie vyjadril, že dokument v žiadnom prípade vláda nepodporí. Podvečer tak minister Lajčák, ako sľuboval, podal demisiu. 

Účasť v Marakéši

Druhou otázkou ostáva, či niekto pôjde do Marakéša na samit, na ktorom sa má dva dni diskutovať o dokumente. Väčšina poslancov je proti, veria totiž, že sa tým automaticky k niečomu zaväzujeme. Opatrný je preto aj premiér Pellegrini.  "Ak nás má účasť v Marakéši k niečomu zaväzovať, tak tam nikto zo Slovenska nepôjde. Ak mi zaručia, že to nie je záväzné, tak na nejakej nízkej diplomatickej úrovni tam môžme mať aj vlastné zastúpenie," uviedol pred pár dňami a dal si vypracovať právnu analýzu. 

Podľa Lajčáka to tak ale vôbec nie je.  "Primárnym cieľom toho stretnutia v Marakéši je dva dni diskutovať o všetkých aspektoch migrácie a my nejakým spôsobom chceme vylúčiť samých seba z tejto debaty. Mne nejde o gestá, ale o to, aby Slovensko bolo za stolom," uviedol Lajčák s tým, že od Slovenska nechce nič iné, ako to, čo spravilo Nemecko či Poľsko, ktoré s kompaktom tiež nesúhlasia, ale na diskusiu do Maroka vyšlú svojich zástupcov. 

Demisia ministra 

"Mne zastáva rozum nad tým, kto všetko je tu odborník na interné procesy OSN a kto všetko vykladá veci, o ktorých nemajú ani potuchy a uráža to moju racionalitu aj moju integritu ako človeka. Čiže ja som zadefinoval moje červené čiary a uvidíme, čo z toho vzíde. Pre mňa je dôležité rokovanie vlády, ja som jej členom a buď nájdeme nejaké riešenie, alebo nenájdeme a v tom prípade, ako som povedal, budem musieť vyvodiť z toho dôsledky," uviedol ešte v stredu minister Lajčák. 

Zrejme už ale tušil, aký bude výsledok. Vo štvrtok po hlasovaní ohlásil navečer demisiu. Informáciu TV JOJ potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. "Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v nadväznosti na štvrtkové prijatie uznesenia NR SR o Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii rozhodol podať demisiu." 

Reakcie poslancov 

Kým Most Híd trvá na tom, že by sme do Marakéša mali vycestovať a tlmočiť svoje výhrady, Andrej Danko hovorí o diplomatoch odtrhnutých od reality a odmieta, aby tam šla čo i len upratovačka. "To, že sme dostali 90 hlasov nie je len názor SNS. Minister Lajčák je zodpovednosť strany Smer-SD. Je to ich vnútorná záležitosť. Zdržíme sa komentárov vo vzťahu k ministrovi. Som v šoku, aké slová ako diplomat začína používať," dodal Danko.

Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii podľa Bélu Bugára nie je o utečencoch. "Odmietame povinné kvóty, ale toto nie je o migrantoch. Dokument hovorí, že suverenita štátov nie je ohrozená. Každý štát sa rozhodne, ako uzná za vhodné. Dokument sa neprijíma hlasovaním. Dokument bez ohľadu na účasť bude prijatý,“ upozornil Bugár s tým, že samotnou účasťou na tomto fóre nevzniká žiadna právna ani politická povinnosť štátov. Podľa Bugára Lajčák pri tvorbe materiálu nevybočil zo žiadneho stanoveného rámca.

Podľa Roberta Fica NR SR nemôže rozhodovať o tom, či niekto môže niekam cestovať. "Môj osobný názor je, že do Marakéša by nemal ísť nikto," dodal a podotkol, že akákoľvek účasť by nás mohla radiť ku krajinám, ktoré s rámcom súhlasia. Dodal ale, že urobí všetko preto, aby minister Lajčák neodstúpil. 

Hlasovania sa nezúčastnila väčšia časť strany OĽaNO. "Dnešná situácia, keď politické strany z oboch strán barikády zahlcujú ľudí polopravdami a kalkulujú s nevedomosťou svojich voličov, zodpovednou diskusiou určite nie je," tvrdí hnutie. Dodali, že v prípade, ak vyslanie zástupcu Slovenskej republiky v Marakéši nebude automaticky znamenať náš súhlas s Globálnym paktom, nemá OĽaNO voči účasti Slovenska na diskusii o hľadaní riešení žiadne výhrady.

Pozrite si reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy