Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Názory koaličných lídrov sa pri Globálnom kompakte OSN rozchádzajú
Zdielať na

Názory koaličných lídrov sa pri Globálnom kompakte OSN rozchádzajú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predstavitelia troch koaličných strán sa pred novinármi vyjadrili k nesúhlasnému stanovisku NR SR ku Globálnemu kompaktu OSN. Predseda SNS Andrej Danko žiada vládu, aby rešpektovala rozhodnutie parlamentu. Spolieha sa tiež na sľub premiéra Petra Pellegriniho, ktorý mu mal sľúbiť, že za Slovensko do Marakéša nikto nepôjde. Béla Bugár naznačil, že si parlament dokument zle vyložil. Robert Fico s rozhodnutím parlamentu súhlasí, no na druhej strane dúfa, že Smer-SD preto nepríde o nominanta strany, ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko vyzýva členov vlády, aby rešpektovali rozhodnutie Národnej rady SR. Spolieha sa na slová predsedu vlády Petra Pellegriniho, že do Marakéša nikto za Slovenskú republiku nepocestuje. Zároveň uviedol, že požiada predsedu Smeru-SD Roberta Fica, aby „zjednal nápravu“ vo vyjadreniach ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. "V parlamentnej demokracii si nikto nemôže dovoliť spochybniť parlament. Je tu 150 slobodných poslancov, ktorí majú svoj mandát, ktorý si museli oddrieť v regiónoch," povedal.

"V zástavke SR a ani do kolónky SR si ani 95. úradník nedovolí dať meno. Nemáme dôvod neveriť premiérovi a poprosím predsedu Smeru-SD, aby zjednal nápravu vo vyjadreniach ministra," vyhlásil Danko. "Ani upratovačka zo slovenskej ambasády tam nebude sedieť," povedal Danko. Podľa neho sa Slovensko odmietnutím Globálneho paktu pripojí k susedným krajinám Poľsku, Česku, Maďarsku, Rakúsku, ale aj Švajčiarsku či Taliansku.

Celé vyjadrenie Andreja Danka si môžete pozrieť TU.

Podľa Danka sa OSN rozhodla riešiť migráciu, ale spýtal sa, kde je OSN, keď sa bombardujú štáty v Afrike. Podľa neho to je problém, ktorý si mal dať minister diplomacie Miroslav Lajčák za cieľ ako predseda valného zhromaždenia OSN. Uviedol, že "niektorí naši diplomati sú odtrhnutí od reálneho života". "Dnes sa budem tváriť, že nepočujem slová ministra Lajčáka," dodal. Danko dodal, že postoj SNS zastáva aj štátny tajomník rezortu diplomacie za SNS Lukáš Parízek.

Danko neuviedol či odíde z koalície, ak by do Marakéša išiel nejaký slovenský diplomat. "Som presvedčený, že tam zo Slovenska nebude nik“. Na otázku o možnej demisii Lajčáka uviedol, že "mu tu ide o vec". "Ja teraz neriešim, či je to minister Lajčák, či by to bol iný minister. To, že sme dostali 90 hlasov nie je len názor SNS. Minister Lajčák je zodpovednosť strany Smer-SD. Je to ich vnútorná záležitosť. Zdržíme sa komentárov vo vzťahu k ministrovi. Som v šoku, aké slová ako diplomat začína používať," dodal Danko.

Ak odíde Lajčák, môže to ohroziť zahraničnú politiku Slovenska, povedal Bugár

Ak sa na základe štvrtkového hlasovania o Globálnom pakte o migrácii minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák rozhodne, že nemá zmysel pokračovať vo funkcii, podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára sa treba spýtať poslancov, či toto chceli dosiahnuť, lebo bude spochybnená aj naša zahraničná politika. Ako povedal Bugár, vládnu koalíciu môže ohroziť zmena zahraničnej politiky SR. Zatiaľ sa to ale podľa neho v oficiálnych stanoviskách nedeje. Ako dodal, ak by niekto tak spochybnil nominanta jeho strany vo vláde, rázne by zakročil. "Na ťahu je Smer. Lajčák je nominant Smeru, nie Mostu," konštatoval.

Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii podľa Bugára nie je o utečencoch. "Odmietame povinné kvóty, ale toto nie je o migrantoch. Dokument hovorí, že suverenita štátov nie je ohrozená. Každý štát sa rozhodne, ako uzná za vhodné. Dokument sa neprijíma hlasovaním. Dokument bez ohľadu na účasť bude prijatý,“ upozornil Bugár s tým, že samotnou účasťou na tomto fóre nevzniká žiadna právna ani politická povinnosť štátov. Podľa Bugára Lajčák pri tvorbe materiálu nevybočil zo žiadneho stanoveného rámca.

Vyjadrenie Bélu Bugára si pozrite TU.

Vládna strana Smer-SD chce, aby sa Slovensko nespochybniteľným spôsobom v žiadnom prípade nedotklo a neprihlásilo k migračnému paktu. Rovnako je strategickým záujmom Smeru-SD, aby šéf diplomacie Miroslav Lajčák zostal ministrom aj naďalej, uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico po tom, ako Národná rada SR prijala uznesenie, ktorým vyzýva vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. "Mňa vôbec nezaujímajú technické detaily, ale sú tu fakty, ktoré sa nedajú opomenúť. Za uznesenie hlasovala ústavná väčšina. To naznačuje, že v otázke migrácie na Slovensku existuje široký politický konsenzus. V prípade strany Smer-SD všetci prítomní poslanci hlasovali za prijatie uznesenia, ktoré odmieta Globálny pakt. Podľa mňa je tento dokument nebezpečný, lebo nerobí rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou a hovorí o migrácii ako o dobrej veci. Je vraj inovatívna, prináša prosperitu, zabezpečuje udržateľný rozvoj," povedal Fico s tým, že Európa má iné skúsenosti. Zároveň dodal, že Globálny rámec je v príkrom rozpore s migračnou politikou SR aj EÚ. Podľa neho je to nezáväzný právny dokument, ale má silný politický rámec.

Podľa Fica NR SR nemôže rozhodovať o tom, či niekto môže niekam cestovať. "Môj osobný názor je, že do Marakéša by nemal ísť nikto," dodal a podotkol, že akákoľvek účasť by nás mohla radiť ku krajinám, ktoré s rámcom súhlasia.

"Verím, že vláda nájde technické riešenie, ktoré bude aj v súlade s mandátom NR SR. Želám si, aby sa našlo riešenie, že nikto nebude uvažovať o zmene na pozícii ministra zahraničných vecí," vyhlásil Fico s tým, že či niekto pôjde do Marakéša, do toho zasahovať nebude. "Musíme nájsť rozumné riešenie. Ak absolútna väčšina politickej scény hovorí, že toto je škodlivé pre túto krajinu, nemôžu nad tým stáť osobné dôvody," povedal. Zároveň dodal, že chápe osobný postoj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý bol pri tvorbe paktu podstatne bližšie. "Ale zas nebol tak blízko pri migrácii, ako sme boli my," uviedol Fico.

Na margo výzvy Andreja Danka, podľa ktorého by mal Fico zjednať nápravu vo vyjadreniach Lajčáka predseda Smeru uviedol, že rešpektuje právo každého politika, aby prednášal svoje postoje. "Pre mňa je ale dôležité, aby fungovala vládna koalícia, a tá funguje. Je veľmi stabilná," dodal.

Vyjadrenie Roberta Fica si môžete pozrieť TU. 

Plénum NR SR žiada vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018 a aby vykonala príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu a jeho neprijatím na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa uskutoční v Maroku 10. a 11. decembra.

Vyplýva to zo spoločného uznesenia Slovenskej národnej strany (SNS) a Smeru-SD, za ktoré hlasovalo 90 zákonodarcov. V prijatom uznesení Národná rada Slovenskej republiky konštatuje, že Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR.

V prijatom uznesení sa píše, že Slovenská republika je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky. "Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom i globálnom kontexte a SR podporuje riešenia jej príčin v krajinách pôvodu. Žiadny dokument o migrácii nemôže byť vykladaný tak, že by Slovenskú republiku obmedzoval v suverénnej právomoci rozhodovať o tom, koho bude považovať za legálneho migranta a koho za nelegálneho migranta a ktorému z nich udelí právo zdržiavať sa na jej území," doplnil Smer-SD do pôvodného uznesenia. Zároveň z uznesenia vyplýva, že SR si vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou a trvá na odmietaní politiky povinných kvót.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy