Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensko zanedbáva systém podpory pre deti s problémami sluchu
Zdielať na

Slovensko zanedbáva systém podpory pre deti s problémami sluchu

BRATISLAVA / Slzy, strach, bolesť a množstvo prekážok. Tomu denne čelia rodičia detí s problémami sluchu. Systém, ktorý im má poskytnúť včasnú intervenciu, totiž postupne zlyháva. Ročne pritom pribudne aj 170 takýchto detí ale počet odborníkov extrémne klesá. Podľa jednej z nich Silvie Hovorkovej je situácia už alarmujúca a rodičia sú úplne zúfalí.

Rodičia si zo slzami v očiach totiž uvedomujú, že čas ide proti nim.

"Je to hrozne náročné, náročné nielen na čas, ale aj emocionálne, psychicky. Je to ťažké proste," hovorí mamička Ivana Štefánková.

"Naozaj je to zúfalá situácia, mnoho rodičov nemá ani to minimum, ktoré by potrebovali, kedže tí špecialisti nie sú," súhlasí otec dieťaťa so sluchovými ťažkosťami Karol Baláž.

Mamička Barbora Lord to vidí rovnako: "Je to zúfalý boj, pretože človek očakáva, že štát vám nieže bude klásť pod nohy polená a prekážky, ale že vám podá pomocnú ruku."

To sa ale nedeje. Pokryť deti vo všetkých regiónoch Slovenska by bolo totiž nad ľudské sily. Počet týchto pacientov z roka na rok rastie a pomoc odborníkov je nevyhnutná.

"Podľa tých medzinárodných odhadov, ktoré sú, tak by to malo byť okolo 120 až 170 detí s poruchou sluchu každý rok. V tomto momente ja odhadujem, že nás je tu päť na terénnu rannú intervenciu pre deti s poruchou sluchu," hovorí surdopedička Silvia Hovorková.

Situácia je o to horšia, že ak sa týmto deťom neposkytne pomoc včas, má to pre ne vážne dôsledky. Aj preto sa rodičia sluchovo postihnutých detí a odborníci v tejto oblasti spojili a poslali na rezort školstva a zdravotníctva sťažnosť za nedodržiavanie ratifikovaných dokumentov.

"Ktoré sú tu už 8 rokov. Tie dokumenty hovoria, že náš štát sa zaviazal k tomu, že bude poskytovať starostlivosť, ktorá je v prospech záujmu dieťaťa. A v tomto momentálne ani v systéme školstva ani v systéme zdravotníctve nie je dostupná," vysvetľuje Silvia Hovorková.

To žiaľ na vlastnej koži zažili viacerí rodičia.

"Nebola mu poskytnutá tá starostlivosť zo strany štátu. Nielen čo sa týka načúvacích aparátov, ale aj tá iná starostlivosť podporná, tých surdopédov," hovorí  Ivana Štefánková.

"Je systém nastavený zle, pretože nepomáha absolútne v dostatočnej miere detičkám s poruchou sluchu," hovorí Barbora Lord.

Rezort školstva na sťažnosť rodičov nijako nereagoval. Priznal ale nedostatok špeciálnych pedagógov zo zameraním na sluchové postihnutie maličkých detí.

Ústretovejšie je ministerstvo zdravotníctva, ktoré tento problém rieši a chce odpovedať aj na list rodičom. Odpoveď aj zo zoznamom klinických logopédov dostanú už v pondelok. Špeciálni pedagógovia totiž spadajú pod školstvo a klinickí logopédi zas pod zdravotníctvo.

"Dlhodobo už pedantne pracujeme na návrhu novej minimálnej siete, ktorá by reflektovala potreby nielen krajov, ale aj okrosov. Aby zdravotná starostlivosť v jednotlivých odbornostiach , bola dostupná na všetkých územiach Slovenska," hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

"Náš Inštitút vzdelávacej politiky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sa podieľal na príprave analýzy nákladov a prínosov terénnej včasnej intervencie pre deti so sluchovým postihnutím. Analýza preukázala, že sa do včasnej intervencie oplatí investovať," píše sa v stanovisku ministerstva školstva.

Ako chce rezort školstva riešiť už teraz kritickú situáciu sme sa nedozvedeli. Aktívny je ale rezort zdravotníctva, ktorý nominoval svojho zástupcu do pracovnej skupiny pre podporu a rozvoj centier služby včasnej intervencie ministerstva práce.

"Ak je vo verejnom záujme, zvýšiť a zahustiť túto sieť, tak je samozrejme nutné vyčleniť na to aj viac prostriedkov," komentuje to analytik INEKO pre zdravotníctvo Dušan Zachar.

"Veľmi by som si želala, aby ten systém bol integrovaný aj u nás na Slovensku," reaguje na to mamička Ivana Štefanková.

Moderná medicína prináša stále nové riešenia, aj v oblasti zdravotných ťažkostí spojených so sluchom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy