Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najväčšia rekonštrukcia začala pred rokom. Dočkáme sa pekných internátov?
Zdielať na

Najväčšia rekonštrukcia začala pred rokom. Dočkáme sa pekných internátov?

BRATISLAVA / Historicky najväčšia rekonštrukcia vysokoškolských internátov sa rozbehla zhruba pred pol rokom. No kým niektoré školy už rekonštruujú, iné ešte ani nezačali. Zástupcovia študentov ako aj rektorov hovoria o komplikovanosti čerpania. Od štátu zároveň žiadajú garanciu na ďalších 30 miliónov eur .

"Verejná inštitúcia nesmie začať operáciu, teda výdavky, pokiaľ ich nemá kryté rozpočtom. Pokiaľ teda nemáme v školskom rozpočte zahrnuté financie, nemáme ich alebo na účte alebo zmluvne podchytené, tak nemôžme začať ani verejné obstarávanie," uviedol Robert Redhammer, rektor STU. "Je verejný prísľub, že univerzity dostanú v celkovej výške 50 miliónov eur na rekonštrukciu internátov a to, čo nás prekvapilo, je fakt, že suma, ktorá ešte ostáva, ktorú univerzity nedostali, 30 miliónov eur nie je nikde rozpísaná v rozpočte," dodal Bálint Lovász, predseda študentskej rady vysokých škôl. 

​S prerozdelením 20 miliónov eur na rekonštrukcie internátov pre vysoké školy začalo ministerstvo školstva v máji. Aj internát v Bratislave Mladá garda je jedným z tých, ktorý čerpá financie na rekonštrukciu. "Videl som nejaký povyhadzovaný nábytok, že sa tam bude niečo meniť," povedal jeden zo študentov. "Teraz sa menia dvere na izbách," dodala ďalšia. 

"Treba v prvom rade povedať, že vysoké školy neminuli tú sumu, ktorú už dostali tento rok, teda 20 miliónov eur. A v rozpočte na budúci rok je uvoľnená suma 30 miliónov eur," informovala Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií. Problémom ale je, že kým niektoré vysoké školy svoje peniaze vyčerpali, časť zrekonštruovali a chcú v rekonštrukcii pokračovať, iné ešte ani nezačali. Podľa ministerstva školstva a ministerstva financií ale budú musieť počkať, kým financie nevyčerpajú aj iné, menej aktívne vysoké školy. "Dvadsať miliónov eur školy ešte nevyčerpali a mnohým chýba aj energetický audit," uviedlo v správe oddelenie MŠVVaŠ SR.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy