Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Macron: Je iba jedna Európska únia a každá krajina má ostatným čo ponúknuť
Zdielať na

Macron: Je iba jedna Európska únia a každá krajina má ostatným čo ponúknuť

BRATISLAVA / Do hlavného mesta v piatok prišiel francúzsky prezident Emanuel Macron. Okrem stretnutia s prezidentom na neho čaká aj diskusia s verejnostou. Polícia v súvislosti s jeho návštevou prijala viacero dopravných a bezpečnostných opatrení.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prišiel na Slovensko v rámci 100. výročia Československa. Nie je to prvá návšteva francúzskeho prezidenta na Slovensku. Francois Holland tu bol presne pred piatimi rokmi, konkrétne 29. októbra 2013. Prvé kroky Emmanuela Macrona viedli do prezidentského paláca, kde sa stretol s Andrejom Kiskom. Následne na to o 12:45 sa presunie na Bratislavský hrad, kde ho privíta jeho kolega z Európskej rady, premiér Peter Pellegrini.

Európska únia (EÚ) je iba jedna a nedelí sa na novú, starú, východnú či západnú. Zhodli sa na tom po vzájomnom stretnutí slovenský prezident Andrej Kiska a francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý je na svojej prvej oficiálnej návšteve v strednej Európe a v piatok pricestoval na Slovensko. Okrem iného lídri diskutovali aj o spoločnej obrane EÚ či o prehlbovaní spolupráce pri vojenských spôsobilostiach. Obaja lídri zhodnotili, že Únia je úspešným projektom z ekonomického hľadiska, a preto by mali politickí lídri tieto slová opakovať aj vo svojich domovských krajinách.

"Únia je dobrý projekt a úspešný projekt. Pôsobenie v tomto spoločenstve je to, kam chce Slovensko patriť, čo potvrdzuje aj podpísanie deklarácie našich troch najvyšších ústavných činiteľov," povedal Kiska. Prezident ďalej dodal, že členské krajiny by mali viac a vo viacerých oblastiach spolupracovať, okrem iného aj v oblasti obrannej stratégie. "To, že Európska únia chce mať vlastnú obrannú stratégiu je úplne v poriadku, aj v tejto oblasti by sme mali užšie spolupracovať. Je totiž potrebné reagovať na súčasné bezpečnostné hrozby, a to sa bez spolupráce jednoducho nedá," doplnil slovenský prezident. Podľa Emmanuela Macrona je potrebné ľudom vysvetľovať akým dobrým projektom samotná EÚ je. "Musíme ľudom vysvetliť, že Európska únia funguje a nedelí sa na strednú, západnú, novú či starú. Je iba jedna EÚ a každá jedna členská krajina má tým ostatným čo ponúknuť," dodal francúzsky prezident.

Z prezidentského paláca sa Macron presunie na Bratislavský hrad, kde ho privíta jeho kolega z Európskej rady - premiér Peter Pellegrini. Popoludní o 16:00 bude Macron diskutovať s verejnosťou na tému "Formovanie budúcnosti Európy". Diskusia sa uskutoční v historickej Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca, kde sa za účasti Francúzska pred viac ako 200 rokmi podpisoval Bratislavský mier. Zaujímavosťou je, že Macron sa nestretne s naším druhým najvyšším ústavným činiteľom - predsedom NR SR Andrejom Dankom. "Na základe francúzskej protokolárnej praxe sa francúzsky prezident nestretáva s predsedami parlamentov jednotlivých krajín. Francúzsko má odlišné protokolárne poradie, ako je zvykom u nás. Preto francúzska strana ani nežiadala o prijatie," uviedol pre agentúru odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR. Keď bol pred piatimi rokmi - 29. októbra 2013 na Slovensku francúzsky prezident Francois Hollande, okrem prezidenta Ivana Gašparoviča a vtedajšieho premiéra Roberta Fica sa stretol aj s vtedajším predsedom NR SR Pavlom Paškom a primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom.

Stretnutie Pellegriniho a Macrona v súvislosti s tohtoročnými oslavami nie je prvé. S Pellegrinim, ale aj s českým premiérom Andrejom Babišom, sa Macron stretol 30. júna v Paríži. Vtedy debatovali o hospodárskej spolupráci, budúcnosti Európskej únie, jej rozpočte a kapitole o pôdohospodárstve či klimatických zmenách. Macron počas vyhlásenia povedal, že Slovensko, Česko a Francúzsko spája spoločný osud a záujem o budúcnosť Európskej únie.

Francúzsky prezident Macron pricestoval na Slovensko v rámci osláv 100. výročia založenia Československa, po Bratislave ho v sobotu čaká návšteva Prahy, kde bude aj slovenský premiér Peter Pellegrini.

​Atmosféra je zatiaľ pokojná a policajti majú všetko pod dohľadom. 

Prezident Emmanuel Macron po dni strávenom na Slovensku, stretnutiach s vrcholovými politikmi a verejnosťou opustil krajinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy