Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Problémové krajiny v otázke migrácie by mali odísť zo Schengenu, uviedol Emmanuel Macron
Zdielať na

Problémové krajiny v otázke migrácie by mali odísť zo Schengenu, uviedol Emmanuel Macron

Archívna reportáž

SALZBURG / Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na štvrtkový neformálny samit uviedol, že krajiny Európskej únie, ktoré odmietajú prejaviť solidaritu s ostatnými krajinami Európskej únie by mohli byť vylúčené zo Schengenu. Navyše, odstrihol by ich aj od štrukturálnych fondov.

Časť krajín na neformálnom samite v Salzburgu odmietla podporiť posilnenie európskej pohraničnej agentúry Frontex. Macronovo vyhlásenie tak pravdepodobne smerovalo aj ku krajinám V4, kde patrí aj Slovensko. 

"Európa nie je menu, z ktorého si môžete vyberať. Krajin, ktoré nechcú silnejší Frontex či viac solidarity, opustia Schengen. Krajiny, ktoré nechcú silnejšiu Európu opustia štrukturálne fondy," povedal. Išlo tak o zjavný odkaz na odpor niektorých krajín východného krídla pri navýšení počtu pracovníkov Frontexu z 1500 na 10 000.

Najhlasnejším kritikom návrhu bol maďarský premiér Viktor Orbán. Krajiny V4 sa zhodli na tom, že by agentúra nemala preberať kompetencie národných bezpečnostných orgánov a mala by skôr slúžiť ako výpomoc. 

Posilnenie Frontexu naopak najviac presadzujú hlavní ťahúni európskej integrácie na čele s Nemeckom a s Francúzskom. Početnejšia pohraničná stráž má byť súčasťou snahy ďalej znižovať počty migrantov, ktorí prúdia do Európy. Počty sú v súčasnosti nižšie ako v období pred kritickým nárastom v roku 2015.

Pellegrini to tak kriticky nevidel

Atmosféra na summite v rakúskom Salzburgu aj v téme migrácie bola podstatne lepšia a pokojnejšia ako na iných summitoch, povedal v priebehu rokovaní slovenský premiér Peter Pellegrini. Prerozdeľovanie migrantov už nie je na programe, lídri našli zhodu v otázke ochrany hraníc, ale aj ďalších bodoch. Pokiaľ ide o agentúru na ochranu vonkajšej hranice Frontex, rozpor nie je o tom, či navýšiť počet zamestnancov a rozpočet, ale skôr o pôsobení a kompetenciách. "Či to budú rezervy, ktoré krajiny budú môcť využiť, keď nebudú zvládať ochranu hranice. Aké budú kompetencie, aby krajiny neprišli o svoju suverenitu, lebo niektoré krajiny majú takéto obavu,“ vysvetlil slovenský premiér. Začiatkom týždňa totiž český premiér Andrej Babiš označil Frontex za zbytočný, neskôr svoje vyjadrenie skorigoval. Priznal, že aj preto, lebo jeho zahraniční kolegovia sa ho pýtali, ako to myslel.

Taliansky premiér Giuseppe Conte počas večere lídrov otvoril aj „staronovú“ otázku platieb pre krajiny, ktoré odmietajú migrantov prijať. Babiša toto sklamalo, debata sa tým podľa neho vrátila niekoľko rokov dozadu. "Niektoré témy sa z času na čas otvárajú, ale nebolo to postavené, že za každého migranta nejaká suma. Mňa sklamalo, že krajiny mali prispieť do zvereneckého fondu pre Afriku, vyzbieralo sa iba málo peňazí. V tomto je pritom Visegrádska štvorka premiant, vyzbierali sme 38 miliónov eur, za čo sa nakúpia štyri hliadkovacie lode pre Líbyu aj s palivom,“ zareagoval Pellegrini.

V stredu a štvrtok sa v Salzburgu konal neformálny summit EÚ. Hostiteľom bol rakúsky kancelár Sebastian Kurz, hlavnými témami rokovaní bola migrácia, brexit a vnútorná bezpečnosť. Najbližšie sa premiéri a prezidenti stretnú v októbri v Bruseli na riadnom jesennom summite.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy