Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred pohovorom musíte poznať budúcu mzdu. Ako je to s platmi na Slovensku?
Zdielať na

Pred pohovorom musíte poznať budúcu mzdu. Ako je to s platmi na Slovensku?

BRATISLAVA / Už niekoľko mesiacov platí na Slovensku nový zákon o službách, a okrem iných vecí, prikázal zamestnávateľom pri zverejňovaní ponuky uvádzať aj mzdu. Presnejšie sumu základnej zložky mzdy. Na zmeny zareagoval aj trh, no dôležité je si ako budúci zamestnanec vyjednať aj plat.

V minulosti firmy len zriedkavo zverejňovali informáciu o mzde, teda základnú zložku platu. Podľa slov výkonnej riaditeľky portálu Profesia.sk Ivany Molnárovej ju momentálne zverejňuje až 92% firiem. "Je z toho vyňaté školstvo a štát, čo znamená, že tieto inštitúcie nemusia zverejňovať plat," poznamenala.

V týchto prípadoch totiž exitujú tabuľky, kde je uvedená výška mzdy k danej profesii. "Zákon je v tomto nepresný, pretože je problémom, že akým spôsobom treba uvádzať mzdu. Dvanásť percent pracovných pozícii uvádza hodinovú mzdu. Ročná mzda sa zatiaľ neuvádza, čo je v západnom svete bežné. Väčšina pracovných ponúk uvádza interval od - do, spolu s ním je tam aj rozsiahli popis. Na základe neho zistíme, za akých podmienok získame danú výšku sumy," prezradila Molnárová. Výška platu sa ale odvíja aj od skúseností a znalostí, ktoré máme.

"V inzeráte nemôže byť daná suma, ktorá sa nebude zhodovať s reálnou, ktorú zamestnávateľ uvedie na pohovore. Ak sa tak stane, musí to riešiť inšpektorát práce na podnet," upozornila ďalej výkonná riaditeľka Profesia.sk. Podľa jej slov firmy začínajú testovať, pri akej sume sa im prihlási daná skupina záujemcov. Dôležité je aj presné zverejňovanie sumy. "Podľa prieskumu sme zistili, že ľudia naozaj očakávajú transparentnosť. Keď je tam jasne zverejnený plat a finančný bonus, nie v percentách. V eurách je to pre uchádzačov najzrozumiteľnejšie," povedala. 

Problémom mnohých ľudí je si vypýtať vyšší plat, uviesť ho vo svojom životopise. "Týka sa to najmä mamičiek po materskej dovolenke, ľudí, ktorí sa idú po prvýkrát zamestnať. Často sa podhodnocujú a pýtajú si oveľa menej ako by mali," vysvetlila. 

TV JOJ

Platy (nie)sú tabu

Na Slovensku boli kedysi veľkým tabu. Teraz už ľudia taký problém s ich zverejnením, či oboznámením nemajú. Tvrdí to aj riaditeľka portálu na pracovné ponuky. "Podľa prieskumu vieme, že vo firmách sa viac rozprávajú o platoch. Riešia to s kolegami, nadriadenými. Firmy dávali aj nové smernice, ako sa odmeňuje vo firmách."  

Regionálne rozdiely na území Slovenska ale stále platia. Podľa slov Ivany Molnárovej sa ale pomaly znižujú tak, ako sa znižuje aj nezamestnanosť. Mzdy v regiónoch teda narastajú a minimálne mzdy sa v pracovných ponukách uvádzajú už len v 1,5% prípadoch. Dopyt po pracovnej sile totiž neustále narastá. "Zamestnávatelia sú tí, ktorí musia dávať vyšší plat, pretože pracovnej sily je málo. Záujemcovia si môžu preto nastaviť, akú sumu chcú nastaviť. Dôležitá zložka je plat, no potom sú aj bonusy. Čím nižšia pozícia, tým je dôležitejší benefit ako stravné lístky, to čo dostávam k výplate," dodala na záver Molnárová. 

Pozrite si reportáž aké sú naše platy a ceny potravín na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy