Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ukrajina sprístupnila archív tajných služieb. Nazrieť doň môžu aj Slováci
Zdielať na

Ukrajina sprístupnila archív tajných služieb. Nazrieť doň môžu aj Slováci

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Po tom, čo Ukrajina zákonom sprístupnila archívy bývalých tajných služieb Sovietskeho zväzu, môžu v nich bádať aj Slováci. Obsahuje spisy z rokov 1917 - 1991.

Riaditeľ Archívu Služby bezpečnosti Ukrajiny Andrij Kohu uviedol, že dokumenty z rokov 1917 až 1991 spadajúce pod organizácie Čeka, OGPU, NKVD, NKGB a KGB už na Ukrajinu pritiahli mnohých zahraničných výskumníkov.

Len archív v Kyjeve podľa neho obsahuje 224-tisíc dokumentov, pričom v regiónoch sa nachádza ďalších 735-tisíc. Dokumenty, týkajúce sa histórie bývalého Československa, je možné nájsť napríklad v Zakarpatskej oblasti.

Unikátna situácia 

Týkajú sa napríklad represii sovietskych orgánov voči Čechom a Slovákom, vnímania Mníchovskej krízy v roku 1938 a Pražskej jari v roku 1968 na Ukrajine, alebo vzájomných kontaktov sovietskych a československých funkcionárov. Podľa Kohuta je momentálne na Ukrajine unikátna situácia, keďže dokumenty sovietskych tajných služieb je možné študovať aj v Gruzínsku alebo Moldavsku, ale v obmedzenejšom rozsahu.

​História ako politická zbraň

Riaditeľ Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba v tejto súvislosti zdôraznil, že história a jej interpretácia sa v súčasnej medzinárodnopolitickej situácii stali politickou zbraňou. "Je tu veľká úloha pre historikov, aby priniesli pravdu," povedal s tým, že sprístupnenie archívov môže napríklad ozrejmiť kontext oslobodeneckého hnutia na Ukrajine a jeho aktivít, činnosti Slovenských vojakov na území Ukrajiny v priebehu druhej svetovej vojny alebo napríklad aj dianie v roku 1968.

Podľa riaditeľa Ukrajinského ústavu pamäti národa Volodymyra Vjatroviča sa môže bádanie v archívoch využiť na "dekonštrukciu mýtov a stereotypov" pretrvávajúcich ešte z čias Sovietskeho zväzu.

Zákon o sprístupnení archívov bývalých tajných služieb schválili na Ukrajine ešte v apríli 2015. Žiadosť o prístup do archívov na Ukrajine si môže podať ktokoľvek, stačí sa preukázať pasom. Prístup do archívov je bezplatný. 

Na svetlo sveta nedávno vyšli aj doposiaľ nezverejnené fotografie z okupácie z roku 1968. Prehovorili aj ľudia narodení v tieni tankov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy