Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V kauze únosu Vietnamca začalo trestné stíhanie. Únos mali dosvedčiť ochrankári
Zdielať na

V kauze únosu Vietnamca začalo trestné stíhanie. Únos mali dosvedčiť ochrankári

BRATISLAVA / Kauza únosu vietnamského občana, na ktorý malo byť zneužité lietadlo slovenskej vládnej letky, pokračuje. Bratislavská prokuratúra začala trestné stíhanie. Podľa medializovaných informácií, rozbeh vyšetrovania spustili výsluchy ochrankárov ústavných činiteľov, ktorých aktuálne stále vypočúva Inšpekcia ministerstva vnútra. Podľa informácií Denníka N dvaja policajti dosvedčili, že videli únos.

Podľa Denníka N mali dvaja policajti vypovedať, že videli ako zraneného vietnamského obchodníka údajní únoscovia vliekli do slovenského vládneho lietadla na bratislavskom letisku.

Podľa vyjadrenia bratislavskej krajskej prokuratúry je aktuálne v prípade podozrenia na únos vietnamského biznismena z Berlína do Vietnamu cez Slovensko a ďalšie krajiny, začaté trestné stíhanie. "Dozorujúci prokurátor po preskúmaní obsiahleho súvisiaceho spisového materiálu dal vyšetrovateľovi pokyn, aby začal trestné stíhanie pre prečin obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom," uvádza sa v stanovisku Krajskej prokuratúry v Bratislave. 

Kaliňák je pripravený spolupracovať s políciou

"Pevne verím, že spomínaní dvaja policajti budú teraz spolupracovať s prokuratúrou, keďže tak z nepochopiteľných dôvodov neurobili už v minulosti. Veľmi mi záleží, aby bol tento prípad dôsledne vyšetrený a samozrejme som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, ktorí jediní sú oprávnení prijímať závery. Opakovane zdôrazňujem, že ani ja osobne, ani žiadne slovenské štátne orgány sa nijakým spôsobom vedome nepodieľali na takejto akcii. Ak sa potvrdí, že bola zo strany Vietnamu zneužitá naša pohostinnosť, bude to mať tvrdú diplomatickú dohru," uviedol Robert Kaliňák na sociálnej sieti v reakcii na nové skutočnosti, ktoré nastali v prípade uneseného Vietnamca. 

Ministerka vnútra sa už vyjadrila, že kauza nie je problémom medzi Nemeckom a Slovenskom. Napriek tomu, že vietnamskí vládni agenti mali Trinh Xuan Thanha násilím uniesť z Nemecka a po zapožičaní slovenského vládneho špeciálu vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, vyviesť zo Schengenského priestoru.

Vietnamského podnikateľa mali uniesť vlani v lete z Nemecka. Následne ho vietnamské vládna delegácia mala priviesť na Slovensko, kde ho už mali začleniť do vládnej delegácie, ktorej minister Kaliňák mal zapožičať štátne lietadlo. To, či slovenská inšpekcia vnútra disponuje svedeckou výpoveďou dvoch slovenských policajtov, ktorí potvrdzujú že boli svedkami únosu Vietnamca, pre TV JOJ inšpekcia vnútra zatiaľ nepotvrdila. "Celá táto kauza je nemecko-vietnamský problém a slovensko-vietnamský problém, nie je to nemecko-slovenský problém," uviedla ministerka Saková. 

Pre Nemecko ide o bezprecedentný prípad a kauzu požaduje podrobne vyšetriť. Diplomatické očakávania sú, že Slovensko jednoznačne vysvetlí dôvody, pre ktoré sme bleskove vietnamskej delegácii ,ktorá po únose Thana z Berlína prišla do Bratislavy, zapožičali vládne lietadlo. Návšteva Vietnamcov u Kaliňáka vo vládnom hoteli Bôrik mala trvať len desiatky minút a následne už vietnamskí tajní mali nastúpiť na bratislavskom letisku do vládneho lietadla aj vietnamským obchodníkom. Toho chceli mať doma, lebo v krajine ho obvinili pre korupciu a miliónovú spreneveru. Kaliňák aj dnes popiera, že o pozadí vietnamskej misie vôbec niečo vedel.

Slovenská ministerka vnútra Denisa Saková sa nedávno stretla s nemeckým kolegom Horstom Seehoferom. Uviedla, že žiadne zásadné informácie nezazneli. Pozrite si celé jej vyjadrenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy