Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kremeľ chce podávať dejiny po svojom, revidovať chce aj obraz Pražskej jari
Zdielať na

Kremeľ chce podávať dejiny po svojom, revidovať chce aj obraz Pražskej jari

MOSKVA / Najvyšší poradný orgán ruského prezidenta Putina, Bezpečnostná rada, sa rozhodla dohliadať na údajné pokusy o falšovanie dejín. Nepravdivý obraz sa vraj podáva aj o Pražskej jari, udalosti z augusta 1968, keď Československo obsadili vojská Varšavskej zmluvy.

Denník Kommersant tvrdí, že udalosti z Československa z roku 1968 patria medzi najfalšovanejšie historické udalosti. Nie je však jasné, čo konkrétne považuje za nepravdivo podávané, či ide o Pražskú jar, vpád vojsk Varšavskej zmluvy alebo inú udalosť z toho roku.

Zahraničné centrály

Ruskí experti sú presvedčení, že skutočnú historickú pravdu zdeformovali v rámci protiruskej politiky zahraničné centrály. Členovia expertného tímu hovoria o dezinformačnej kampani, ktorej obeťou je ruská mládež, keďže má vraj len slabé vedomosti o dejinách. Nejde pritom len o falšovanie udalostí z Pražskej jari, ale o ďalších 6 udalostí zo sovietskej a ruskej minulosti. Experti majú teraz z Kremľa poverenie tieto etapy dejín uviesť na "pravú mieru".

Cársky režim aj Hitler

Pád cárskeho režimu a boľševická revolúcia z roku 1917 patria k prioritám expertného tímu. Obhajovať vraj treba národnostnú politiku cárskeho Ruska, ale aj významný podiel Sovietskeho zväzu na porážke Hitlerovho Nemecka. Skresľovaniu by nemal podliehať ani vzťah ZSSR k postsocialistickým republikám, menovite aj k Československu.  V pláne je aj zriadenie Centra pre plánovanie, organizáciu a realizáciu strategických informačných operácií. Dohliadať by malo napríklad aj na odhaľovanie údajných aktuálnych pokusov o skresľovanie dejín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy