Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kedysi slávny legendárny Favorit vstáva z mŕtvych
Zdielať na

Kedysi slávny legendárny Favorit vstáva z mŕtvych

Zdroj: Reprofoto/facebook/Favorit Slovensko

PRAHA / Spoločnosť Favorit Czechoslovakia Richarda Galoviča vdýchla nový život kedysi slávnej značke kolies. Bicykle, s ktorými mieri na bohatšiu klientelu, sa chce vrátiť na zahraničné trhy a v blízkej dobe priberie ďalšieho investora. Kvôli veľkému záujmu firma v jednej chvíli nestíhala vyrábať.

V roku 2011 kúpil za niekoľko miliónov korún ochrannú známku a pustil sa do vývoja exkluzívnych kolies, ktorý trval skoro tri roky. Výrobu vrátil do pôvodného závodu v Rokycanoch a prvé modely bicyklov v retrodizajne, ktorých základná cena začína na sume 64 700 korún, predstavil vlani. Tento rok k nim pribudla série športových špeciálov.

Kolesá sa vyrábajú ručne a sú šité zákazníkovi na mieru. Disponujú radom moderných technológií - vyrábajú sa z ľahkého karbónu, miesto reťaze majú remeň a v kolesách špeciálny gél, ktorý v prípade prepichnutia duše sám zalepí dieru.

Sľubne rozbehnutý Favorit však nezvládol po revolúcii nástup zahraničnej konkurencie a firma v roku 2001 skrachovala.

Reprofoto/facebook/Favorit Slovensko

Favorit sa páči

Martin Huleja z Asociácie výrobcov a dovozcov bicyklov a velomateriálov si myslí, že pri rozhodovaní o kúpe favoritovi bude hrať u zákazníkov veľkú úlohu srdce.

"Osobne sa mi aktuálny smer Favoritu páči. Všeobecne však vidím problémy a nástrahy v oblasti mestskej cyklistiky v Česku, ktoré bránia väčšiemu rozšíreniu Citybike," uviedol Huleja. Veľmi podarená je podľa neho športový rad kolies Favorit F1.

Pre firmu pracujú štyridsiati ľudia

Teraz sa mesačne vyrobí 20 až 30 favoritov a čaká sa na ne 12 až 14 týždňov. Kapacita výroby sa bude zvyšovať s rozširovaním obchodnej siete. V Rokycanskom závode teraz pracuje šesť ľudí a plánuje sa zvýšenie stavu až na 11. Celkom pre firmu pracuje 40 ľudí.

 Veľké ambície preraziť

Favorit má veľké ambície preraziť za hranicami. Prvé obchodné zastúpenie vzniklo tento rok v marci na Slovensku. Podľa Galoviča je to pilotný projekt a akési laboratórium, na ktoré firma testuje formu spolupráce. V hľadáčiku má však ďaleko väčšie trhy. "Najviac nás zaujímajú USA, Británia, Nemecko, Holandsko, Švajčiarsko, Austrália či Japonsko," vymenúva Galovič s tým, že firma teraz oslovuje obchodných partnerov.

Lesk Favoritu chce oprášiť aj v športe. Na kolesách z Rokycan jazdí napríklad pretekárka prvého profesionálneho cyklokrosového tímu žien na čele s trojnásobnou majsterkou republiky Pavlou Havlíkovou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy