Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čaplovič opäť vedie Vojenský historický ústav. Bol obetný baránok, tvrdí odborník
Zdielať na

Čaplovič opäť vedie Vojenský historický ústav. Bol obetný baránok, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Miloslav Čaplovič si na riadiacu stoličku Vojenského historického ústavu sadá opäť. Len pred nedávnom mu dočasne pozastavili výkon jeho riadiacej funkcie po tom, ako sa prevalila informácia o zapožičaní vyradenej vojenskej techniky podnikateľovi, ktorý má blízke kontakty s kontroverznými Nočnými vlkmi. Podľa bezpečnostného analytika, bol Čaplovič len obetným baránkom. Samotné ministerstvo ale tvrdí, že šéfa ústavu odvolali, len kým sa vec neprešetrila. Kto je ale skutočným vinníkom sme sa stále nedozvedeli.

Na začiatku bola vyradená vojenská technika, ktorá podľa bežných štandardov mala poputovať do Vojenského historického múzea, ktoré patrí pod Vojenský historický ústav. To sa však neudialo.

Noční vlci s technikou

Spomínaná bojová technika skončila na adrese, kde majú svoju európsku základňu kontroverzní Noční vlci. Za bezpečnostnú hrozbu ich považuje aj Ministerstvo zahraničných vecí.

Po tom, ako tieto informácie vyplávali na povrch, stopku v riadení Vojenského historického ústavu dostal Miloslav Čaplovič. "V prípade pána Čaploviča išlo vyslovene o politické rozhodnutie odvolať ho zo svojej funkcie. Bolo spomínaných veľmi veľa neprávd na jeho osobu," vyjadril sa riaditeľ Slovenkého inštitútu pre bezpečnostnú politiku, Jaroslav Naď. 

Obetný baránok 

"V rámci šetrenia sa nepotvrdili dôvody, na základe ktorých by mal byť odvolaný z funkcie natrvalo, a preto bude opätovne riaditeľom Vojenského historického ústavu," informovalo Ministerstvo vnútra SR. 

Plukovník Čaplovič svoj návrat do funkcie komentovať nechcel. Analytik dodáva, že ministerstvo sa takto neúspešne pokúsilo verejnosti podhodiť obetného baránka. "Aby ľudia videli, že ministerstvo sa k tomu postavilo tvrdo a že jednoducho našli vinníka. Obvinili nesprávneho človeka, pošpinili ho v médiách a dnes ho potichučky vracajú naspäť," myslí si Naď. 

"Vzhľadom na závažnosť celej veci sme považovali jeho dočasné pozbavenie funkcie za nástroj, ako vylúčiť čo i len podozrenie z možnosti ovplyvňovať vyšetrovanie príslušnou komisiou. Zdôrazňujeme však, že sme nikdy nespochybnili jeho odborné kvality ako vojenského historika, no opakujeme, že ako riaditeľ Vojenského historického ústavu nesie zodpovednosť za majetok štátu, ktorý mu je zverený," dodalo ministerstvo vnútra. 

Na otázky, kto teda nesie zodpovednosť za posunutie vojenskej techniky Nočným vlkom ministerstvo nereagovalo. 

Pozrite si archívnu reportáž, ktorá zachytáva sídlo Nočných vlkov z dronu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy