Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Inšpekcia rezortu vnútra bude skúmať policajnú minulosť obvineného Tomáša Sz.
Zdielať na

Inšpekcia rezortu vnútra bude skúmať policajnú minulosť obvineného Tomáša Sz.

BRATISLAVA / Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú podľa generálnej prokuratúry popravil bývalý vyšetrovateľ Tomáš Sz. Ten pritom holdoval "silovým záľubám" už v čase, keď bol aktívny policajt. Vtedy dokonca absolvoval špeciálny výcvik v Európskej bezpečnostnej agentúre, ktorá sídli v Poľsku. Tá čelí kritike za to, že mala vycvičiť aj neonacistov a extrémistov.

"Je preukázané, že neonacisti respektíve ultrapravicové organizácie realizovali výcvik, napríklad ukrajinské, v tomto zariadení. Na druhej strane úplne bežne tam realizujú výcvik aj vládne agentúry aj polícia alebo ozbrojené sily," uviedol bezpečnostný analytik SSPI Jaroslav Naď. 

To zavážilo aj u obvineného Tomáša Sz. "Potvrdzujeme, že Tomáš S. absolvoval výcvik na našej akadémii v roku 2014. K výcviku bol pripustený na základe toho, že v danom období bol príslušníkom Policajného zboru, čo je jednou z podmienok absolvovania výcviku. Na výcvik sa teda kvalifikoval tým, že bol aktívnym príslušníkom Policajného zboru Slovenskej republiky, rovnako ako mal aj čistý register trestov," povedala Kamila Ossowská z agentúry ESA. 

Podľa bezpečnostného analytika ide o výcvikové centrum súkromnej bezpečnostnej služby. Tá spadá pod jednu veľkú inštitúciu, ktorá ma zastúpenie až v 20 krajinách a cez tie získavajú kontrakty. "Je to súčasť takzvanej kontratakčnej bezpečnostnej služby, ktorá sa volá Delta security group a tá je na celom svete známa ako veľmi aktívna, ktorá je zapojená do rôznych operácií," dodal Naď. 

"Za rôznymi bezpečnostnými názvami sa skrývajú aj veľmi podozriví ľudia a podozrivé aktivity. Takže je potrebné veľmi starostlivo selektovať," uviedol právny obhajca rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic. Okrem toho, obvinený Tomáš Sz. mal absolvovať aj školenie o strelných zbraniach vo Viedni. Aj preto sa vynára množstvo otázok. "Kedže ide o výcvik veľakrát veľmi citlivý, tak o takomto konaní by mala vedieť či už SIS alebo vojenské spravodajstvo. Alebo ten človek by to mal nahlásiť svojmu nadriadenému," uviedol Naď.

Či Tomáš Sz. o svojom výcviku informoval vedenie polície ešte nevieme. Rezort vnútra na otázky v tejto súvislosti neodpovedal. Prezídium ale tvrdí, že na zahraničné výcviky odkázaní nie sú, lebo ich robia sami. Okrem toho policajný prezident uviedol, že obvinený Tomáš Sz. ešte ako vyšetrovateľ čelil viacerým disciplinárnym opatreniam za pochybenia. Aj preto to bude ešte skúmať inšpekcia rezortu vnútra. "Čo sa týka postupov prijatia, tam sa to bude ešte vyhodnocovať, aká bola jeho psychologická anamnéza, aké boli jeho vstupné previerky," uviedol policajný prezident Milan Lučanský. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy