Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Objednávka bola na Kuciaka, snúbenica bola náhodná obeť, hovorí Čižnár
Zdielať na

Objednávka bola na Kuciaka, snúbenica bola náhodná obeť, hovorí Čižnár

BRATISLAVA / Dôkazy, ktoré máme, sú veľmi silné. Uviedol na tlačovej konferencii k obvineniam z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Zároveň upozornil, že cesta k odsúdeniu pravdepodobných páchateľov vraždy bude ešte dlhá. Podľa dozorujúceho prokurátora bola suma, ktorú objednávateľ za vykonanie vraždy zaplatil, minimálne 70 tisíc eur. Zároveň poďakoval za spoluprácu slovenskej polícii a europolu, ktorý nám pri vyšetrovaní vraždy ponúkol všetky svoje zdroje.

​Dôkazná situácia v prípade štyroch osôb obvinených z dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je dostatočne silná, aj napriek tomu to podľa šéfa Generálnej prokuratúry SR Jaromíra Čižnára nie je dôvodom na prílišný optimizmus. Čižnár to uviedol na brífingu s tým, že prípad bude úspešne uzatvorený až vtedy, ak budú obvinené osoby spravodlivo a právoplatne odsúdené.

Odmena za dvojnásobnú vraždu novinára a jeho partnerky bola podľa dozorujúceho prokurátora minimálne 70 tisíc eur. Päťdesiat tisíc eur v hotovosti a ďalších 20 tisíc eur bolo odpustenie dlhu.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár taktiež uviedol, že niektorí politici by mali prestať s vyjadreniami, pretože nerozumejú práci vyšetrovateľov či prokurátorov. "Mám pocit, ako keby niektorých politikov mrzelo, že sme dospeli až sem, pretože zrejme nebude chvíľu o čom rozprávať," povedal Čižnár.

​Podľa dozorového prokurátora prípadu, ktorého meno ani tvár nie je možné z bezpečnostných dôvodov uviesť, bolo na základe dôkazov zhromaždených v priebehu siedmich mesiacov možné vzniesť dôvodné obvinenie pre strelca, pomocníka, sprostredkovateľa a objednávateľa skutku.

Objednávateľ má podľa neho iniciály A. Zs. Jeden z obvinených zaujal k orgánom činným v trestnom konaní "ústretovejší prístup". Ďalšie detaily prípadu v záujme pokračovania vo vyšetrovaní nezverejnil. Prokuratúra však potvrdila, že objednávka skutku bola na konkrétne meno, teda Jána Kuciaka.

Prokurátor tiež uviedol, že v rámci vyšetrovania skutku sa v súčasnosti nezaoberajú osobou podnikateľa Mariána Kočnera. "My sa zatiaľ osobou pána Kočnera ako prípadného objednávateľa, alebo ako to povedať, sa nevyjadrujeme. Teraz neriešime pána Kočnera. Zatiaľ tu riešime týchto štyroch obvinených a uvidímte, čo sa nám počas vyšetrovania zistí. Potom sa budeme zaoberať osobami, na ktoré sa príde a budeme môcť jednodznačne identifikovať, že boli objednávatelia," uviedol dozorujúci prokurátor.

Orgány činné v trestnom konaní podľa neho nedisponovali dôkazmi, ktoré by napríklad umožňovali prehliadky jeho nehnuteľností.

​Zbrane použité pri skutku

Šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian informoval, že na akcii na zadržanie podozrivých sa zúčastnilo 150 policajtov. Vykonali 12 domových prehliadok, 13 prehliadok iných priestorov a zaistili aj dve strelné zbrane a náboj zhodný s tými, ktoré boli použité pri skutku. Podľa policajného prezidenta Milana Lučanského disponovala polícia informáciami o podozrivých približne mesiac. "Akcia, 27.9., sa začala o 2:00 ráno, išlo o 150 policajtov z rôznych útvarov a zložiek, zúčastnili sa aj kolegovia z Europolu. Boli zaistené dve zbrane s tlmičmi. Zaistili sme 3 motorové vozidlá, telefón a náboj, ktoré boli použité pri zločine. Deň na to sme zaistili štvrtú osobu," opísal šéf NAKA Branislav Zurian.

Policajti obvinili štyri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Dvoch obvinených, ktorí sú bratranci, zadržali policajti v Kolárove vo štvrtok 27. septembra ráno a v ich domoch urobili aj domové prehliadky. Tretieho zadržali v jeho bydlisku inde, blízko Komárna. Podľa medializovaných informácií Tomáš Sz. je bývalý policajný vyšetrovateľ, jeho bratranec Miroslav M. bývalý vojak, Zoltán A. je podnikateľ. Podnikateľka Alena Zs. je stíhaná za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva.

Podľa dozorujúceho prokurátora na snúbencov strieľal Tomáš Sz.. Miroslav M. bol pri vražde v úlohe vodiča. Podnikateľ Zoltán A., bol podľa prokurátora sprostredkovateľ. Sprostredkovateľ Zoltán A. podľa prokurátora dlhoval objednávateľke 20 tisíc eur.

Od 20 rokov po doživotie

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor nedávno uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou.

Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov alebo na doživotie.

​Pozrite si aj druhú polovicu tlačovej besedy, kde novinári pokladali otázky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy