Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obyvatelia mesta sa pustili do boja s kilogramami. Chcú zhodiť sto ton
Zdielať na

Obyvatelia mesta sa pustili do boja s kilogramami. Chcú zhodiť sto ton

Archívna reportáž

NARÓN / V španielskom meste Narón sa ľudia pustili do hromadného chudnutia. Začali športovať a zdravo jesť. Zo svojho jedálnička vyradili údeniny a vyprážané kalamáre. Do dvoch rokov totiž plánujú mesto odľahčiť o 100 000 kilogramov.

Šesťdesiattriročný lekár Carlos Pineiro je jedným z hlavných iniciátorov programu verejného zdravotníctva, ktorý v januári zahájili v malom španielskom meste Narón. "V 21. storočí ľudia zabúdajú, že sú stavaní tak, aby chodili," uviedol Pineiro. 

Lekár sa intenzívne pustil do prevencie kardiovaskulárnych chorôb, pretože sám, keď mal 45 rokov takmer zomrel na infarkt. Odvtedy často vymieňa biely plášť za športový odev. "V Španielsku, kde sa hovorí, že sa z prasaťa zje všetko od tlamy až po chvost, prvé, čo som zo svojho jedálnička vyradil, boli údeniny, vnútornosti a bravčové," uviedol 65-ročný Conrad Vilela Villamar, ktorý patrí k tým, ktorí sa pravidelne vydávajú na prechádzky za cieľom zhodiť prebytočné kilogramy. 

Mesto, ktoré má 40 000 obyvateľov má podľa lekára Pineira 9000 ľudí s nadváhou a 3000 ľudí trpiacich obezitou. Galicia je známa svojou gastronómiou ako stvorenou pre veľkých jedlíkov. Španielská kardiologická spoločnosť vo svojej štúdii uvádza, že práve tam je najviac ľudí s nadváhou. "Daždivá klíma spôsobuje, že ľudia zostávajú viac doma a denne zjedia značné množstvo kalórií," uviedol lekár Pineiro. 

Spoločne proti obezite

K projektu sa pripojilo viac ako 4000 obyvateľov Narónu, teda desatina z celkového počtu. Aby starostka Marian Ferreira ukázala, nakoľko je tento záväzok jednomyseľný, zvážila sa spolu so svojimi podriadenými na obrovskej váhe. Záväzok schudnúť, v ktorom sa zlúčila diéta na mieru a telesná aktivita prispôsobená veku a zdatnosti občanov, si získal o to viac sympatií, že nikto zo zúčastnených nemá pocit, že je so svojou váhou sám. 

V meste sa tejto výzve prispôsobili aj reštaurácie, 18 z nich ponúka ľahké jedlá založené na atlantickej strave, ktoré zahŕňajú predovšetkým plody oceánu. "Soľ som nahradil riasami, varím ryby a maslo som vymenil za olivový olej," uviedol prevádzkovateľ z El Refugia Diego Platas. 

Svetová zdravotnícka organizácia nedávno Európanov varovala, že predlžovanie života sa môže zvrátiť späť vplyvom nadváhy rastúceho počtu obyvateľov. "Vôbec nie je ľahké presvedčiť dospelých, aby zmenili životný štýl," uviedol Pineiro. Nádej vkladá do detí, pre ktorých pripravili program v školskom centre. Žiaci môžu venovať hodinu denne telesnej aktivite. 

Okrem toho, že Narón zhodí celkovo 100 000 kilogramov, lekár Pineiro dúfa, že si obyvatelia zvyknú na zdravší životný štýl, zníži sa počet ochorení chronickými chorobami a tiež, že sa znížia náklady na zdravotníctvo. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy