Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zabezpečte si domovy. Chlad vyláka z úkrytov hlodavce, ktoré nemajú problém liezť aj po múroch
Zdielať na

Zabezpečte si domovy. Chlad vyláka z úkrytov hlodavce, ktoré nemajú problém liezť aj po múroch

BRATISLAVA / Krátka zima a teplé leto prospeli množeniu myší a potkanov. Upozorňujú na to odborníci. Stačí, aby sa prudšie ochladilo a cez dvere, okná či rôzne škáry sa dostanú do domov a do bytov. V bezpečí pred nimi nie sme ani na vyšších poschodiach, pretože po múroch vylezú bez väčších problémov.

Nielen krysy sú všade, ale aj potkany a myši, ktorým sa v tomto roku mimoriadne darilo. Zima bola krátka, mráz im veľmi neublížil a leto bolo mimoriadne teplé. "Samozrejme, máme boom cez leto. Oni majú rýchly cyklus a nie je problém, keď si nájdu miesto, aby sa rozmnožili," uviedla zoologička zo  ZOO Bratislava Martina Nemčeková. 

Zatiaľ je ešte teplo a nachádzajú sa v kanalizácii a na poliach. "Nám to signalizujú obyvatelia. Vidíme, že sa premnožili hlodavce," povedal predseda cechu deratizérov Zdeno Jaško. Čo nevidieť, začnú sa tlačiť do domov a do bytov. "Už to začína, stačí prvé ochladenie. Vyjdú z prírodných úkrytov a začnú hľadať zateplené objekty," dodal Jaško. 

​Na dedinách ich lákajú hospodárske budovy, dvory, stodoly, sýpky, slama, seno. V mestách zase teplovodné potrubia a šachty bytoviek. "Potkan vám vylezie aj na najvyššie poschodie," povedala Nemčeková. Občas sa niečo také podarí aj myšiam. Bezpečné nie sú ani byty na prízemí, potkany nalezú dnu cez záchodovú misu. "To je známe, že nesplachovať veľa potravín do WC," uviedol Jaško. 

Okrem tepla hlodavce láka aj potrava, ktorú nachádzajú v odpadkoch popadaných okolo smetných kontajnerov. Dôležité je teda udržiavať poriadok pri kontajneroch. Platí to aj v budovách, aby sme im zabránili prístupu k potravinám a takisto treba zatarasiť cesty dnu. "Treba si dať sieťky na oknách, zatvárať dvere, okolo inžinierskych sietí, okolo potrubí, káblov vyplniť škáry," povedal Zdeno Jaško. 

Potkany lákajú vlhké pivnice, myši zas suché miestnosti napríklad v podkroví. Odradiť ich môžeme napríklad aj výlučkami predátorov. Keď sa ale stane, že vám nalezú, rýchlo by sme sa ich mali zbaviť, aby sa nerozmnožili. Pomôže mačka na myši alebo pes na potkany. Ak takéto možnosti nemáte, pomôžu profesionálni deratizéri s pascami a smrtiacimi návnadami. "Netreba sa báť, že by sa otrávili domáce zvieratá alebo deti, je to nechutné," uviedol Zdeno Jaško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy