Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Boj o čas sa vyplatil. Seniori neskončia na ulici
Zdielať na

Boj o čas sa vyplatil. Seniori neskončia na ulici

KOŠICE / Bol to doslova boj o čas, aby sa viac ako dvadsať dôchodcov zo zariadenia pre seniorov pri Košiciach, neocitlo na ulici. Bývalý prevádzkovateľ sa rozhodol svoju činnosť pre dlžoby ukončiť a šokovaní seniori mali do konca septembra zariadenie opustiť.

Pred niekoľkými dňami hrozilo, že seniori ostanú na ulici a to len pre nezodpovedný prístup bývalého prevádzkovateľa. Situácia bola mimoriadne vážna. 

"Ak takýto poskytovateľ sociálnej služby končí svoju činnosť, tak je povinný do troch mesiacov pred ukončením činnosti zabezpečiť poskytovanie sociálnej služby u iného poskytovateľa," vysvetľuje hovorkyňa úradu Košického samosprávneho kraja, Anna Činčárová. 

Dôchodcom v zariadení pri Košiciach ale prevádzkovateľ nepovedal, že kam by mali ísť. Iba im oznámil, že posledným septembrovým dňom končia a riešenie problému hodil na ich ramená. 

"Toto nie je biznis a treba si uvedomiť, že poskytovatelia sociálnych služieb v prvom rade musia myslieť na ľudí," informovala predsedníčka sociálneho výboru NR SR, Alena Bašistová. Pre záchranu bolo potrebné zasiahnuť okamžite. "Požiadala som aj ministerstvo práce, aby vykonalo dohľad. Denne a intenzívne som komunikovala s vedením vyššieho územného celku, takisto s okresným úradom," dodala Bašistová.

Napokon už ostalo len jedno, dohodnúť sa s novým prevádzkovateľom a tomu starému nadobro zamedziť prístup. Ten dlhoval na nájomnom viac ako 40 tisíc eur. Zmluva mu vypršala ešte pred rokom, napriek tomu sa domáhal naďalej vstupu do budovy. "Vyhrážky zo strany prevádzkovateľa boli, aj odpojenie elektriny, ktoré aj trvajú," povedal budúci prevádzkovateľ Marek Srňanský. 

Seniori sa obávajú, že by sa bývalý prevádzkovateľ mohol snažiť opäť vniknúť do budovy, tak si najali súkromnú bezpečnostnú službu. "Zabezpečilo sa všetko tak, aby nedošlo k ohrozeniu klientov zariadenia," dodal Srňanský. 

Sociálnym zariadeniam hrozí zánik. Ich zástupcovia prišli vec riešiť s premiérom. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy