Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Z veľmi závažného zločinu je obvinená žena z Komárna. Tú priviedli pod prísnym dozorom
Zdielať na

Z veľmi závažného zločinu je obvinená žena z Komárna. Tú priviedli pod prísnym dozorom

BRATISLAVA / Najprísnejšie stráženou osobou pri predvedení na súd v Banskej Bystrici vo veci väzby, bola 44-ročná Alena z Komárna. Tú zadržali aj obvinili o deň neskôr ako trojicu mužov obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Jej obvinenie je iné, niečím špecifické.

"V predmetnej trestnej veci bolo vznesené obvinenie osobe A.Z. za obzvlášť závažný zločin vraždy formou účastníctva," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.  A práve vražda formou účastníctva rezonuje. V praxi sa totiž častejšie objavuje termín spolupáchateľstvo. Podľa odborníkov je v tom ale zásadný rozdiel. Spolupáchatelia sú podľa advokáta rodičov Jána Kuciaka Daniela Lipšica osoby, ktoré sa priamo zúčastnili na vražde.

A účastníci sú už skôr súčasťou mozgu popravy. "Osoby, ktoré buď vo forme návodu, pomoci, objednávky alebo organizátorstva sa jej účastnili, sú jej účastníci," vysvetľuje Lipšic.  "To znamená, že určitým svojím konaním sa vlastne podieľala na spáchaní tohto trestného činu úkladnej vraždy," hovorí advokátka Eva Mišíková. 

Podstatné je ale akou formou, kedže pri samotnej poprave Jána a Martiny 44-ročná Alena vôbec nemusela byť. Podľa advokáta Kuciakových rodičov sa vylúčiť nedá to, že mohla byť spojka priamo s objednávateľom vraždy.

"Účastníctvo môže byť v zásade aj nebezpečnejšie ako to samotné páchateľstvo alebo spolupáchateľstvo, pretože sa to vzťahuje aj na organizátora, aj na objednávateľa," uviedol Lipšic. Napriek tomu je ale trestná sadzba u všetkých štyroch páchateľov rovnaká. Hrozí im doživotie.

"Poznajúc oboch prokurátorov, ktorí vec dozorujú, si myslím, že dôkazná situácia pre toto štádium trestného konania je takmer nepriestrelná," uviedol Lipšic. Zásah proti štyrom obvineným z úkladnej vraždy Jána a jeho snúbenice si polícia rozdelila na dva dni. Tomáša Sz. a dalších dvoch mužov zadržali vo štvrtok v Kolárove a po Alenu z Komárna si prišli až v piatok. Podľa bezpečnostného analytika to nie je náhoda.

"Keď NAKA zistila, voči ktorým osobám bude realizovať zásah, tak tie osoby mali prelustrované do absolútne posledných možných informácií a presne vedeli, čo sa dá očakávať pri takomto zásahu," vysvetlil bezpečnostný analytik SSPI Jaroslav Naď.

Obvinená Alena má zaujímavú minulosť. Podľa miestnych obyvateľov mala ešte pred niekoľkými rokmi dlhy, neskôr sa postupne dostala k drahým autám. K nej domov takmer nikto nechodíl, zvyčajne odchádzala ona. V minulosti bol jej partnerom muž, prezývaný Ampulka. O domovej prehliadke u neho v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou sme vás informovali aj v Televízii JOJ na sklonku minulého roka. Nič však u neho nenašli. To bolo v čase, keď už s ním Alena nežila. "Ja tomu neverím, ja som v šoku. My už nežijeme spolu 11 rokov. Vôbec nie sme v kontakte, jediné čo máme spolu, to je dcéra, ale sa nestretávame. Ona má vlastný život, ja mám vlastný život. Nebol som nikdy súdne trestaný, nebol som zatvorený, neviem, čo je to mafiánska minulosť," povedal jej expartner Marián.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy