Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Statného dvanástoráka previezli na vidiecku prevýchovu
Zdielať na

Statného dvanástoráka previezli na vidiecku prevýchovu

Archívna reportáž

TATRANSKÁ LOMNICA / Rujný jeleň, pred ktorým mali ľudia z Tatranskej Lomnice veľký strach, je už v zvieracej polepšovni. Lesníci ho tam odviezli včera popoludní. Statný dvanástorák odfukoval v novom domove ako nevinné mláďatko. Nasledujúce dni na neho čaká prísna prevýchova.

Takto sa pred istou dobou prechádzal rujný jeleň po centre Tatranskej Lomnice. Aj keď sa zdal byť pokojný, ľuďom často naháňal strach.

"Ženy ráno chodili na autobus do práce a jeleň ich naháňal, mali sme strach," hovorí pani Bibiana, obyvateľka Tatranskej Lomnice.

Lesníci prosby vyľakaných obyvateľov vypočuli a do Tatier povolali profesora, ktorého úlohou bolo jeleňa uspať. Ten vysvetlil, čo si asi jeleň myslí, keď ho trafia uspávacou strelou: "Čo si môže myslieť? Že keď ho nastrelím, tak že ho pichol druhý jeleň, tak môže reagovať tak, že zaútočí," hovorí Juraj Ciberej, profesor na Univerzite veterinárneho lekárstva.

Ešte predtým ako sa toto všetko stalo si takto štvorročný dvanástorák vychutnával slnečné tatranské popoludnie na lúke vedľa rodinných domov. Vtedy ani len netušil, že už o pár hodín bude kilometre ďaleko od svojho doterajšieho života.

Jeleňa previezli do podtatranskej polepšovne a tu si bude zvykať na nový život

"No dúfajme, že si zvykne.  Tu by mal dožiť do tých 12-13 rokov a zanechať po sebe kvalitné potomstvo, lebo je to nádejný jeleň," vraví profesor Ciberej.

Zoológ Štátnych lesov TANAPu Jozef Hybler dodáva: "Dostal číslo 98, tak ho aj budeme poznať v staršom veku a budeme ho volať Viktor."

Viktora po príchode do podtatranskej zvieracej polepšovne čaká najskôr poriadna odvykačka.

"Východný proces bude spočívať v tom, že si bude odvykať od ľudí a aby si zvykal na tú zver, ktorá tu žije," vysvetľuje Juraj Makový, správca zvernice v Tatranskej Javorine.

Navyše namiesto rožkov, pizze, ryže či zemiakov bude mať Viktor na jedálnom lístku iné dobroty. Navyše naservírované v takomto krásnom prostredí.

Jozef Hybler dodáva: "Táto lúka je osiata zmesou desiatich bylín, takže tu bude mať všetko čo potrebuje k svojej výžive."

Niekedy sa jeleň odváži až priamo do kuchyne ľudského obydlia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy