Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Obyvatelia mali hodové slávnosti priamo medzi pomníkmi. Židovská obec začala konať
Zdielať na

Obyvatelia mali hodové slávnosti priamo medzi pomníkmi. Židovská obec začala konať

ZLATÉ KLASY / V obci Zlaté Klasy mali hody. Vystrojili ich ale na dosť nezvyčajnom mieste - na židovskom cintoríne. Ľudia jedli a pili priamo medzi pomníkmi. Na fotke, ktorú na svojej stránke zverejnilo Funradio, vidno v blízkosti hrobov aj atrakcie pre deti. Židovská obec je pobúrená a podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Na lúke v tesnej blízkosti židovských pomníkov boli len pred pár týždňami rozložené stoly a lavice, kde ľudia konzumovali jedlo. Ešte aj v piatok bolo v tráve vidieť zbytky po oslavách. Búrlivé reakcie vyvolala jedna fotka.  "Každého napadne, to je naozaj, to nie je fotomontáž, to je tak absurdné až ľudia tej fotke neveria," povedal  Igor Rintel, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí. 

Trávnatý pozemok, pod ktorým sa nahádza približne 300 hrobov je vo vlastníctve Ústredného zväzu židovských náboženských obcí.  Na celom cintoríne sa zachovalo iba pár náhrobných kameňov. "Pozemok je náš a nikto sa nás na to nespýtal. Z môjho pohľadu je to menej podstatné ako to, že niekto hanobí miesto posledného odpočinku 300 bývalých obyvateľov Zlatých Klasov," pokračoval Rintel.  Hody majú v obci Zlaté Klasy už niekoľkoročnú tradíciu a konajú sa stále na tom istom mieste. 

Tentoraz sa hodujúci dostali až príliš blízko k samotným pomníkom a priznáva to aj samotný starosta. "Stalo sa, že ten predajca si to rozložil tu, určite to je aj naša chyba," uznal starosta Ottó Csicsay. "Je tam pripevnený skákací hrad, buď je uviazaný o hrob alebo zakopaný do zeme, čo je v rozpore s naším náboženstvom," poznamenal Rintel. 

Židovská komunita sa pokúšala stretnúť so starostom obce, no podľa ich slov im navrhol termín až o mesiac. "Chceli sme sa s ním rozprávať predtým, ako podáme trestné oznámenie, ale nebol ochotný," okomentoval predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí. Pred kamerou TV JOJ sa ale všetkým dotknutým ospravedlnil. "Žiaľ stalo sa, je nám to všetkým veľmi ľúto," dodal starosta. 

V zmysle platného zákona o pohrebníctve obec formou všeobecne záväzného nariadenia schvaľuje prevádzkový poriadok pohrebiska. Návštevník pohrebiska je povinný dodržiavať tento poriadok ako aj zachovávať dôstojnosť pohrebiska.

Pozrite si reportáž o mužovi, ktorý pri kopaní našiel pozostatky ľudského tela: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy