Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTOGALÉRIA: Pochod Za slušné Slovensko - Nikam neodchádzame. Ľudia opäť vyšli do ulíc
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Pochod Za slušné Slovensko - Nikam neodchádzame. Ľudia opäť vyšli do ulíc

BRATISLAVA / Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynulo už sedem mesiacov. Ľudia sa opäť zišli v uliciach a na námestiach, aby pripomenuli, že nikam neodchádzajú. Pochod v Bratislave začal o 19.00 hodine na námestí SNP a pokračovať bude k Národnej rade SR. V Bratislave pochodovalo niekoľko tisícok ľudí.

​Ako prví začali protestovať farmári v Michalovciach. Približne 20 poľnohospodárskych strojov z celého regiónu absolvovalo okružnú jazdu ulicami mesta. Po odstavení techniky v blízkosti námestia farmári diskutovali s ľuďmi o pretrvávajúcich problémoch, na ktoré poukazovali aj transparenty na vozidlách. Poľnohospodári hovoria o stupňovaní strachu a napätia, keďže sa stali terčom množstva trestných oznámení. Tiež doteraz márne čakajú na sľubované stretnutie zo strany premiéra.

V Košiciach sa na zhromaždení Za slušné Slovensko zišlo asi 500 protestujúcich. Pridala sa k nim aj mama Martiny Kušnírovej - Zlatica. Na tradičnom mieste, kde ľudia vyjadrujú svoju nespokojnosť, už nebol taký dav ako počas jarných protestov. "Som rada, že sa ľudia pozviechali a pokračujeme v spoločnom boji, ktorý začal Janko. Je na nás, aby sme tento boj doviedli do konca. Nedovoľme, aby nám oligarchovia a mafiáni zobrali Slovensko," povedala Kušnírová.

Počas pochodu v Bratislave je prítomná aj polícia. "Policajti krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave napomáhajú organizátorom zabezpečiť pokojný priebeh zhromaždenia," vyjadrila sa hovorkyňa Lucia Mihaliková. 

"Policajti nezaznamenali prípady narušenia verejného poriadku, ani nemuseli vykonať žiaden služobný zákrok. Verejné zhromaždenie si vyžiadalo iba avizované obmedzenia v osobnej a mestskej hromadnej doprave. Premávka je v súčasnosti už plne prejazdná a bez obmedzením," uviedla v piatok večer hovorkyňa polície Mihaliková. 

Pochod Za slušné Slovensko začal o 19.00 hodine v centre hlavného mesta, a to na námestí SNP. Pokračovať bude až k Národnej rade Slovenskej republiky. Koná sa ale aj v mestách na východe Slovenska. "Hoci počúvame o posune vo vyšetrovaní ich vraždy, stále nepoznáme meno páchateľa. Nevieme, kto je objednávateľ a vonkoncom nevieme, či majú vyšetrovatelia reálnu stopu alebo zverejňujú tváre svedkov iba preto, že prešľapujú na mieste," píšu na stránke udalosti organizátori pochodu.

Sledujte naživo: 

"Počas celého pochodu, na znak našej úcty k Jánovi a Martine, našej vytrvalosti a nádeje, budeme svietiť lampášmi, mobilmi alebo baterkami. Svetlo vždy porazí tmu," píšu ďalej.  Počas pochodu vystúpia Dorota Nvotová, Zuzana Petková, Ján Gordulič, Marián Mitas, Martin M. Šimečka, Juraj Benetin.

Pozrite sa, ako vyzeral predošlý pochod: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy