Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Na poli pri Galante našli ľudské kosti. Rozuzlenie bolo nečakané
Zdielať na

FOTO: Na poli pri Galante našli ľudské kosti. Rozuzlenie bolo nečakané

KAJAL / Bagrista zažil hrôzu pri výkopových prácach. Našiel ľudské kosti. Privolal políciu, lebo si myslel, že sú to kosti obetí trestného činu. Policajti však zistili, že kostrové pozostatky sú staršieho dáta a pátranie prenechali archeológom.

Bagistra na poli obce Kajal (okres Galanta) našiel počas výkopových prác pozostatky ľudských kostí. "Kým si všimol tie kosti ubehol nejaký čas, tie kostry tam sú rozťahané a nenachádzajú sa presne na mieste, kde boli pochované," povedal archeológ krajského pamiatkového úradu Matúš Sládok. 

Podľa prvotného odhadu ide o stredoveké až novoveké pohrebisko. Červenými bodmi archeológovia označili, koľko je na poli hrobov. "Stavebná ryha preťala hroby približne v polovičke, zatiaľ nevieme presne pokiaľ, na jednej aj na druhej strane nachádzame kostičky," uviedol nadšenec archeológie Ladislav Šubovič. 

Zelená lebka

Pri práci využívajú aj detektor kovov, aby zistili či sa tam nenachádzajú nejaké numizmatické nálezy. Jedna z piatich lebiek, ktoré tam našli bola zelenkavej farby. Išlo o lebku ženy, ktorá mala na hlave čepiec s bronzovými alebo medenými časťami.

"Rozkladom tých predmetov z tých ušľachtilých kovov v tomto prípade medi alebo bronzu vzniká takáto zelená patina, ktorá zanechá takýto zelený odtlačok na lebke," vysvetľoval Peter Pavlík, člen občianskeho združenia Hradiská. 

Zdravý chrup

Archeológ upozornil na fakt, že v týchto lebkách je často zachovaný nezvyčajne zdravý chrup. Je to dôsledok toho, že vtedy rafinovaný cukor nekonzumovali, pretože sa používa len posledných 100 až 150 rokov.

Archeológovia všetky kostry dôkladne preskúmajú, a potom ich umiestnia do múzea.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom príde. Ľudské kosti našli pri železničnej trati: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy