Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Víchrica Fabienne ničila i zabíjala. Na ženu v kempe spadol strom
Zdielať na

Víchrica Fabienne ničila i zabíjala. Na ženu v kempe spadol strom

BRATISLAVA / Tlakovú níž, ktorá sa vyvinula nad západnou Európou, meteorológovia pomenovali Fabienne a rovnaké meno zostalo aj búrke a víchrici, ktorá ju sprevádzala. Tá vyčíňala v Nemecku a v Česku. Potom už mierne skrotená dorazila na Slovensko. Aj u nás polámala stromy a na vrcholoch Tatier dosiahla rýchlosť orkánu. Inde komplikovala dopravu.

V nedeľu večer sa víchrica Fabienne prehnala územím Nemecka a Českej republiky. "Silný nárazový vietor prinášal veľké materiálne škody," potvrdila meteorologička Miriam Jarošová. V Nemecku úrady hlásili jednu obeť, na ktorú v kempingu spadol strom a usmrtil ju. V Českej republike našťastie len zranenia. "Všade bola voda, víchrica, obrovská. Pršalo, neviem, nedokážem to popísať. Odrazu som počul ranu a strecha bola u suseda. To zničilo drôty, neviem, nedokážem to popísať," hovorí majiteľ poškodeného domu.

V oboch krajinách živel poškodil strechy, dolámal stromy, postrhával elektrické vedenia a státisíce domácností zostali bez elektriny. "Stála aj železničná a cestná doprava," dodala Jarošová. Letiská rušili desiatky letov. Ďalšie škody napáchalo krupobitie. Hasiči len do polnoci vyrážali k viac ako tisícke prípadov. Podobnú situáciu sme očakávali aj u nás, ale našťastie víchrica Fabienne sem dorazila už mierne unavená a cirkus narobila iba v niektorých lokalitách. "Na Lomnickom štíte viac ako 170 km/hod. a na Chopku 140, v okolí Nitry v nárazoch okolo 90 km/hod a na severnej Orave takmer 80," potvrdila Jarošová. 

Na Záhorí popoludní padali obrovské krúpy. "Problémy boli na železniciach a aj na cestách sme ich zažili v ranných a dopoludňajších hodinách," dodala meteorologička. Prečo zo bolo u nás výrazne slabšie ako napríklad v Česku, zatiaľ nie je celkom jasné. "Sa vytvoril súvislý pás búrok, ktoré postupom cez ČR strácali na razantnosti," uvádza ako jednu z možností Jarošová. Na väčšine územia Slovenska to už ani asi nemôžeme nazvať víchricou, ale len silným či búrlivým vetrom ako naznačuje táto tzv. Beaufortova stupnica.

Podľa tejto stupnice napríklad pri silnom vetre, čo je zhruba 40 km/hod., už je vám na dáždnik nanič. A pri víchrici, čo je okolo 80 km/hod., už neustojíte na vlastných nohách. V Tatrách teda vietor dosiahol stupeň orkánu, inde víchrice a búrlivého vetra. V nasledujúcich dňoch to síce bude lepšie, ale stále len mierne. "Stále musíme počítať v nížinách a na západnom Slovensku s vetrom do 50-55 km/hod," tvrdí meteorologička. A aby nebolo málo, môžeme sa pripraviť aj na chlad a prízemné mrazy.

​U nás ju bol skontrolovať v horách Jožo Kubáni:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy