Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Desiatky miliónov na fabriku nepriniesli nič. Budovu ani neskolaudovali
Zdielať na

Desiatky miliónov na fabriku nepriniesli nič. Budovu ani neskolaudovali

MALACKY / Desiatky miliónov, ktoré Slovensko vrazilo do výstavby vlastnej fabriky na výrobu vakcín v Malackách, nepriniesli vôbec nič. Skladová hala, ktoré mala slúžiť ako pandemický pavilón dodnes nie je ani skolaudovaná. Zakúpená technológia podľa odborníkov starne. Štátne hmotné rezervy už na postavenú halu majú vyhotovený znalecký posudok, ktorý vôbec nezodpovedá celkovej investícii.

Keď sa Slovensko rozhodlo, že bude sebestačné vo výrobe vakcín proti chrípke, výstavba pandemického pavilónu v Malackách išla v utajenom režime. Pôvodne mala výrobňa na vakcíny proti chrípke stáť v Šarišských Michaľanoch, kde pôsobí slovenská špecializované spoločnosť. Nakoniec štát staval na zelenej lúke v Malackách.

Farmaceutické firmy o štátnu výrobňu vakcín záujem neprejavili a projekt stroskotal. Halu, do ktorej sa nik nehrnie majú Štátne hmotné rezervy a jej osud je takmer istý. Zrejme skončí ako prebytočný majetok určený na predaj.

Milióny bez využitia 

V Malackách tak vyrástla budova, ktorá nemá pre štát žiadne využitie ani ako sklad liekov. Budovu postavili za 12 a pol milióna eur na pozemku za takmer pol milióna. Stroje na výrobu vakcín sú uskladnené na inom mieste, ich nákupná cena bola viac ako 6 a pol milióna eur. Celková investícia, presahuje 20 miliónov. Využitie, žiadne.

"Časť technológií bola nakoniec prevedená na Slovenskú akadémiu vied v roku 2014 a zvyšná časť technológií na virologický ústav SAV. Rokovalo sa aj o objekte pandemického pavilónu, ale k dnešnému dňu však SAV neprejavila záujem o tento majetok," informovala Natália Petríková zo Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky. 

Znalecký posudok 

Stavba skolaudovaná nakoniec onedlho bude. A ak oň iné štátne inštitúcie neprejavia záujem, pôjde do predaja. Štátne hmotné rezervy už majú zhotovený znalecký posudok žilinského znaleckého ústavu.

Stál viac ako 14 tisíc eur a znalci určili všeobecnú hodnotu konečnej stavby s príslušenstvom. Ak očakávate, že sa približuje k miliónom, za ktoré ju štát postavil, omyl. Všeobecná hodnota stavby s tým, čo k nej prislúcha je 2 911 821 eur s DPH. Pozemky, zabudované technológie a aj tie, ktoré ešte ležia v sklade. "Stavba je súčasne v stave rozostavanosti bez kolaudačného rozhodnutia," uviedla Petríková. 

Podozrivá zmena lokality

Nové vedenie hmotných rezerv, ktoré prevzalo rozbehnutú výstavbu pandemického pavilónu podalo pre podozrenie zo spáchanie trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku trestné oznámenie.

Pavilón mal totiž vyrásť pôvodne na východe pri špecializovanej liekovej fabrike, ktorá by doň išla s činnosťou. Podozrivou zmenou lokality projekt nakoniec stroskotal a výsledok je takýto. Navyše takmer celá technológia leží nerozbalená v prenajatých skladoch a čaká na svoje využite. "Technológia bola plánovaná na využitie v nových projektoch vývoja nových vakcín a biofarmaceutík. Nakoľko projekty neboli schválené a ďalšie výzvy pozastavené, technológie sa nevyužívajú," povedal vedúci SAV Ján Malík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy