Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenská vláda rokovala s českou. Dohodli sa na viacerých bodoch
Zdielať na

Slovenská vláda rokovala s českou. Dohodli sa na viacerých bodoch

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Na východe Slovenka sa konalo stretnutie členovi českej a slovenskej vlády. Na schôdzi hovorili aj o nadchádzajucom 100. výročí vzniku Československa a štvrťstoročí samostatnosti oboch krajín, záležitostiach Európskej únie a V4, ktorej Slovensko momentálne predsedá. Saková zároveň uzatvorila zmluvu o policajnej spolupráci.

Schôdza českej a slovenskej vlády sa konala v historickej budove. V úvodnom rokovaní boli plánované prejavy premiérov oboch krajín - Andreja Babiša a Petra Pellegriniho. Spoločné stretnutie sa koná už po šiesty krát od roku 2012. Naposledy sa členovia kabinetov stretli minulý rok v septembri v Lednici na Břeclavsku.

"Prípravy trvali asi 2 mesiace. Na príprave pracovalo asi 30 ľudí. Pripravovalo sa 15 miestností na bilaterálne rokovania jednotlivých ministerstiev a rezortov ," viceprimátorka Renáta Lenártová. Mesto Košice pripravilo pre premiérov aj špeciálny darček.  "Premiér Babiš a Pellegrini dostanú medailu vo forme dukátu, ktorá bola vyrobená pri príležitosti 100. výročia ČSR. Je to kombinovaná československá práca, navrhol ju významný český sochár Vladimír Opl," dodala. 

Počas rokovania sa premiér Pellegrini a Babiš dohodli, že chcú spolupracovať pri zbrojných tendroch a vzájomne nakupovať vojenskú techniku, ktorá sa v oboch krajinách vyrába. Hoci niektorú vojenskú techniku musia kupovať o zámoria, sú oblasti, kde by požiadavkám armády vyhovovali výrobky českého alebo slovenského zbrojného priemyslu. 

Obaja premiéri zároveň skritizovali aj plán Európskej komisie výrazne posilniť k roku 2020 pobrežnú a pohraničnú stráž EÚ - Frontex. Pellegrini chápe stráž ako koordinačný orgán. "Ale keď majú narásť počty ľudí, ktorí ochraňujú naše hranice, tak by to mali byť primárne vojaci, pobrežná stráž alebo vojská talianskej armády, či polícia iných krajín," poznamenal. 

Babiš vidí problém v nákladoch. "Predtým boli 1,7 miliardy euro, teraz komisia navrhuje 10 miliárd eur. Som presvedčený, že Grécko, Taliansko a Malta žiadny Frontex nepotrebuje," vysvetlil český premiér. Podľa neho by bolo vhodnejšie investovať peniaze na dohodu s krajinami severnej Afriky, tak ako to je medzi EÚ a Tureckom. Na základe nej totiž Turecko prijíma migrantov späť z Grécka, výmenou za finančnú podporu na budovanie utečeneckých táborov. 

Saková chce spoluprácu

Slovenská a Česká republika spolu uzatvoria dohodu o policajnej spolupráci. Ide o reakciu na nové fenomény páchania cezhraničnej trestnej činnosti. Súhlasil s ňou rezortný kolega Jan Hamáček. "Máme záujem, aby zmluva bola uzavretá čo najrýchlejšie," povedala Saková. Zmluva by podľa nej mala pomôcť obom štátom v boji proti majetkovej a drogovej trestnej činnosti či nelegálnej migrácii. Mala by sa zlepšiť výmena informácií medzi Slovenskou a Českou republikou. Oba štáty chcú taktiež spoločne bojovať proti radikalizmu a extrémizmu. "Máme v pláne organizáciu spoločných cvičení slovenskej a českej polície a tiež spoločné vzdelávacie aktivity," doplnila Saková.

Saková a Hamáček hovorili aj o nelegálnej migrácii. Zhodli sa na potrebe dôslednejšej ochrany vonkajšej schengenskej hranice a potrebe dodržiavania readmisných dohôd. 

Po minuloročnom stretnutí expremiér Robert Fico a vtedajší premiér Bohuslav Sobotka vzťahy a spoluprácu medzi ČR a SR ocenili.

Pozrite si reportáž o poslednom rokovaní s Petrom Pellegrinim:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy