Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nedostatok zdravotných sestier. Ministerstvo navrhuje riešenie
Zdielať na

Nedostatok zdravotných sestier. Ministerstvo navrhuje riešenie

BRATISLAVA / Podľa ministerstva zdravotníctva chýba v nemocniciach takmer 3500 lekárov. Zdravotných sestier chýba v nemocniciach a ambulanciách vyše 2000. Avšak v prípade prirátania sestier a lekárov, ktorí pracujú v dôchodkovom veku, boli by tieto čísla ešte vyššie.

Konkrétnym krokom v prípade lekárov bolo navýšenie študentov medicíny o 205 načo dostali univerzity peniaze už od septembra. U sestier zatiaľ počty nezvyšovali. V ich prípade sa skôr kompetentní snažia motivovať ich, aby po ukončení štúdia zostali pracovať v našom zdravotníctve. Momentálne ich totiž do slovenských nemocníc, či ambulancií nenastúpi po škole ani polovica. "Už máme nejaké opatrenia, ale  je to úloha, ktorú musíme riešiť komplexne," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Jedným z krokov by mala byť finančná motivácia študentov v bakalárskom študijnom programe ošetrovateľstvo. Vláda v stredu toto opatrenie schválila. Nielen prváci, ale aj súčasní študenti druhého a tretieho ročníka budú môcť požiadať o takzvaný stabilizačný príspevok. Pôjde o akési štipendium, ktoré by malo zdravotné sestry udržať na Slovensku. "Stabilizačný príspevok by bol zabezpečovaný fondom na podporu vzdelávania vo výške 2 000 eur za každý školský rok. Za tri roky by to tak pre absolventov bakalárskeho štúdia v ošetrovateľstve bolo spolu 6 000 eur. Následne by mali zostať v systéme a pri slovenskom pacientovi minimálne 6 rokov. Ministerstvo zdravotníctva eviduje už v tejto chvíli záujem o tento druh príspevku," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 

​Podľa odborníkov však treba predovšetkým prijať na štúdium oveľa viac uchádzačov o medicínu i ošetrovateľstvo. "Potrebujeme ročne prijať raz toľko sestier a lekárov, aby sme v roku 2030 boli vo vyrovnanom stave," povedal Igor Pramuk, člen prezídia AZZZ SR. 

Toto ale nie sú okamžité riešenia súčasnej situácie. Podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska by rýchlym riešením nedostatku zdravotníckeho personálu mohlo byť prijatie kvalifikovanej pracovnej sily predovšetkým z Ukrajiny, či zo Srbska. No zdá sa, že Slovensko záujemcom zo zahraničia nevychádza veľmi v ústrety. Práve naopak. Odrádza ich napríklad neúmerne vysokým poplatkom za rozdielové skúšky. "Neúmerne vysoký poplatok ich limituje. Pre Ukrajincov, ktorí zarábajú 300 dolárov mesačne je to jednoducho priveľa. Poplatok za rozdielovú skúšku je 500 Eur," dodal Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska. Vo väčšine prípadov sú to pritom vyhodené peniaze. Rozdielové skúšky sú totiž tak náročné, že záujemcovia majú problém ich zvládnuť. "Tí, ktorí pred 1,5 rokom robili skúšky mali úspešnosť nula. Ani naši lekári neboli schopní zrealizovať tieto skúšky," povedal Petko.

Podľa Mariána Petka sa tak zbytočne vytvárajú prekážky pre zahraničných lekárov, o ktorých tak Slovensko prichádza. Mnohí totiž odchádzajú pracovať do iných krajín napríklad Česka a Poľska, kde im naopak vychádzajú v ústrety. Ministerstvo školstva, ktoré rozdielové skúšky sprísnilo tvrdí, že ich zvládlo 30 percent uchádzačov a teda zvládnuteľné sú. "Evidujeme, že testy sú ťažké. Sprísnilo sa to v roku 2015. My nechceme ísť pod isté štandardy a chceme kvalitných lekárov z Ukrajiny," opísal súčasný stav Peter Krajňák, štátny tajomník Ministerstva školstva Slovenskej republiky. 

Avšak aj mnohí slovenskí lekári by mali problém zvládnuť tieto skúšky a ich kvalita sa nespochybňuje. Peter Krajňák tvrdí, že ministerka školstva a ministerka zdravotníctva sa v najbližších týždňoch stretnú, aby vzniknutý problém vyriešili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy