Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenské rysy sa v Nemecku postarali o priadnu senzáciu
Zdielať na

Slovenské rysy sa v Nemecku postarali o priadnu senzáciu

BERLIN/BRATISLAVA / Dlhých 200 rokov nežil vo Falckom lese v Nemecku žiaden rys. Prvý pár tam priviezli z bojnickej zoologickej záhrady v roku 2016. O necelý rok sa im narodili dve mláďatá. Ochranári priviezli zo Slovenska ďalšie šelmy a čakali, čo sa bude diať. Výsledok ich príjemne prekvapil. V priebehu necelých dvoch rokov pribudlo v lese okolo sedem mláďat a všetky majú slovenské korene.

Slovenské rysy sa v Nemecku postarali o priadnu senzáciu. Na svet priviedli hneď niekoľko mláďat. Po 200 rokoch sa do Falckého lesa vrátili rysy. Oboch priviezli zo Slovenska. Ochranári sa báli, či vôbec prežijú. Rysy však prekvapili. "Samica porodila dve mláďatá a následne sme tam vypustili dvoch rysov," prezradil Simona Kubíčková zo ZOO Bojnice. 

​Zvieratá opäť nesklamali a ochranári neverili vlastným očiam. "Tento rok sme zaznamenali tri pôrody, u ktorých vieme o štyroch mláďatách na isto, no možno ich je aj šesť," vraví ochranár Jochen Krebuhl. 

"V priebehu dvoch rokov sa tam narodilo sedem mláďat," teší sa Kubíčková. Ochranári z Falckého lesa sú nadšení. Slovenské rysy podľa nich výrazne pomohli tunajšiemu ekosystému. "Na Slovensku rysy nikdy nevyhynuli a žijú tu od doby ľadovej. Bez slovenských rysov, by náš ekosystém dobre nefungoval," tvrdí Krebuhl. 

Skôr ako rysa z voľnej prírody vezmú a pustia na inom území, musia populáciu sledovať aj niekoľko rokov. "Pokiaľ je populácia využívaná na záchranné programy, vy musíte vedieť aká je veľká, aby ste vedeli koľko z nej vziať, aby ste jej neublížili," vysvetľuje ochranár Jakub Kubala a dodáva, že odhadom je na Slovensku okolo 300 rysov. 

​Na Slovensku sa darí aj ďalšiemu unikátu z ríše zvierat. Zubrom. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy