Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
O hypotéky je stále neutíchajúci záujem. Banky ale chystajú obmedzenia, Slováci sa zadlžujú
Zdielať na

O hypotéky je stále neutíchajúci záujem. Banky ale chystajú obmedzenia, Slováci sa zadlžujú

BRATISLAVA / Hypotekárna horúčka vrcholí a ľudia sa zadlžujú stále rýchlejším tempom. Sprísňovanie podmienok Národnej banky sa tak nateraz očividne míňa účinku. Záujem o úvery na bývanie prekonal všetky očakávania a klienti bánk si v júli požičali o 173 miliónov eur viac ako vlani. Ďalšie obmedzenia by pritom mali vstúpiť do platnosti už v októbri.

Slováci si v júli na hypotékach požičali od bánk 687 miliónov eur. V tomto ohľade to bol druhý najsilnejší júl od zavedenia eura.

Vyzerá to tak, že hypotéky sú stále v kurze a regulácie sa akosi míňajú účinku. Dôvodov je hneď niekoľko. "Stále máme na Slovensku historicky najnižšie úrokové sadzby aké sme tu kedy mali," uviedol riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. 

"Ľudia sa predzásobili a brali si ešte za pôvodných podmienok hypotéky," povedal analytik Fincentra Peter Világi. Podmienky sa sprísňujú, no záujem o úvery na bývanie je stále vysoký. Mnohí Slováci si zrejme povedali, že aj menej je v tomto prípade viac. Napriek tomu, že od júla môžu banky poskytovať opäť o niečo menej výhodných hypoték, súčasné podmienky žičia stále veľkému počtu ľudí. "Tie najlepšie ponuky na trhu atakujú hodnotu jedného percenta," dodal Ovčarik. 

Potom sa nemôžeme čudovať, že hypotéky idú na dračku. Primárnym cieľom Národnej banky je znížiť rýchle zadlžovanie sa Slovákov. "Aby sa tá rýchlosť, ktorou si ľudia berú úvery, spomalila," povedala hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Solčányiová. Ďalšie sprísnenie príde na rad už v októbri a vyvrcholiť by malo počas budúceho leta. "Od júla 2019 už bude môcť byť iba jeden z piatich úverov poskytnutý do 80 percent hodnoty nehnuteľnosti," povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Hypotékam sa v našich končinách darí, pretože bývať vo svojom máme historicky v krvi. Problémom je ale nielen túžba mať svoju nehnuteľnosť. "Nemáme tu rozvinutý trh s nájomným bývaním," uviedol Világi. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy