Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Nehrajte sa na hrdinu, inak si utopíte auto
Zdielať na

VIDEO: Nehrajte sa na hrdinu, inak si utopíte auto

BRATISLAVA / Po lete sa deti opäť vracajú do školy a dospelí do práce. Prvý školský deň bol ale veľkou skúškou pre dopravu. A to aj pre búrke, ktoré lomcovali krajinou počas víkendu. Bez elektriky ostali semafory v centre mesta a dopravu tak riadila polícia. Hasiči a odborníci varujú, aby sa vodiči nepúšťali s autom cez nahromadenú vodu.

Silné búrky ovplyvnia takmer vždy aj dopravu. Prívalový dážď zaplavil aj cez víkend podchod na Trnavskom mýte a výnimkou neboli ani niektoré ulice so zníženou vozovkou, prípadne cesty, kde odtok nestíhal.

Odborníci a hasiči sa zhodujú, že pre vodičov nie je veľmi múdre púšťať sa do odvážnych prejazdov cez nahromadenú vodu. Do sacích potrubí sa totiž môže dostať voda. 

Zaplavené domy a výpadok elektriny

Búrky spôsobili na strednom Slovensku aj množstvo výpadkov elektriny. Pocítili to tisíce domácností najmä v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Bez elektriny boli napríklad oravské obce Zubrohlava, Vavrečka, ale aj Detva. V obci Pohorelá v okrese Brezno nefungovalo až 12 trafostaníc. Dôvodom boli popadané stromy.

Nad ránom sa ale mohutný dážď vybúril práve v Nitrianskom kraji, kde zaplavilo záhrady, pivnice, ale aj celý dom. Odborníci dokonca varujú pred vyliatím priehrady.

Búrkam ešte neodzvonilo

Vydýchnuť si ešte ľudia nemôžu. Už v pondelok večer v mnohých oblastiach Slovenska meteorológovia očakávajú ďalšie búrky, ktoré môžu opäť spôsobiť lokálne povodne. "V každom prípade je už západná časť Slovenska totálne presiaknutá vodou, každých 10 - 20 milimetrov môže urobiť veľké problémy. Na východnom Slovensku ani 30 milimetrov problémy neurobí." vraví meteorológ Peter Jurčovič.

V krátkom čase prišli extrémne zrážky a Jurčovič nevylučuje, že tlaková níž, ktorú tu máme by mohla spôsobiť to isté. Úplne vydýchnuť si budeme môcť až v stredu.

Kolóny na cestách 

Ľudia hlásili kolóny najmä na Trnavskom a Račianskom mýte, kde nefungujú semafory a dopravu preto riadila polícia. Autá tam stáli v dlhých kolónach. 

Situáciu na cestách monitoroval aj vrtuľník. "Dopravná situácia bola v čase približne od 08:00 h do 10:00 h monitorovaná aj leteckým dohľadom. Doprava na príjazdových komunikáciách bola počas očakávanej rannej špičky plynulá," informovala polícia na stránke. 

Vyzbrojiť sa museli vodiči trpezlivosťou v Bratislave na Dvojkrížnej a Železničnej, aj na ostatných uliciach na Dolných honoch a vo Vrakuni, kde sa zdržali v oboch smeroch. V smere do mesta si postáli aj viac ako hodinu. V Bratislave na D1 od Zlatých Pieskov po Prístavný most bolo zdržanie asi 15 minút.

V skorých ranných hodinách bol neprejazdný podjazd na Mierovej ulici v Podunajských Biskupiciach. Hasiči odtiaľ prečerpávali vodu. Krátko pred ôsmou hodinou cestu sprejazdnili.

Pozrite si ako vyzerala Bratislava cez víkend po silnej búrke. Zaplavené boli ulice, suterén nemocnice ale aj novootvorený podchod: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy