Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Novinárov z agentúry Reuters odsúdili na sedem rokov väzenia
Zdielať na

Novinárov z agentúry Reuters odsúdili na sedem rokov väzenia

Archívna reportáž

RANGÚN / Rozhodnutie mjanmarského súdu poslať dvoch reportérov agentúry Reuters do väzenia na 7 rokov vyvolalo vlnu ostrej medzinárodnej kritiky. Novinári tvrdia, že dokumenty, za ktoré ich odsúdili, im podstrčili policajti s cieľom skompromitovať ich.

Súd v mjanmarskom Rangúne odsúdil dvoch novinárov z tlačovej agentúry Reuters na sedem rokov väzenia za nelegálnu držbu oficiálnych dokumentov. Verdikt sa okamžite stretol s kritikou.

"Dnešok je smutným dňom pre Mjanmarsko, novinárov z Reuters Wa Lonea a Ťjo Sou Ua a tlač všade," vyjadril sa na margo rozsudku šéfredaktor agentúry Stephen J. Adler, ktorý pripomenul, že novinári strávili vo väzbe už takmer deväť mesiacov.

Humanitárny koordinátor Organizácie Spojených národov (OSN) v Mjanmarsku Knut Osby sa v reakcii na verdikt vyjadril, že OSN je "sklamaná dnešným rozhodnutím súdu. Organizácia Spojených národov stále vyzývala na prepustenie novinárov z Reuters a naliehala na úrady, aby rešpektovali ich právo na slobodu prejavu a informácií," uviedol s tým, že Wa Lone a Ťjo Sou U by mali dostať možnosť vrátiť sa k ich rodinám a pokračovať vo svojej novinárskej práci.

Sudca prehlásil, že novinári porušili Zákon o úradných tajomstvách, pochádzajúci ešte z koloniálnych čias, keď zbierali a získali utajované dokumenty.

Reportéri pred súdom vysvetľovali, že dvaja policajní dôstojníci im dali do rúk v jednej z reštaurácií papiere len niekoľko chvíľ predtým, ako ich ďalší policajti zatkli. Túto verziu potvrdil aj jeden svedok z radov polície.

Na začiatku procesu vypovedal, že ho nadriadený poveril podstrčením daných dokumentov, aby ich mohli zatknúť. Po jeho výpovedi ho údajne na rok poslali do väzenia za porušenie policajných predpisov a jeho rodinu vysťahovali z policajného bytu. Počas procesu tiež vyšlo najavo, že dokumenty predstavené ako dôkaz neboli tajné ani citlivé. Novinári vypovedali, že nežiadali ani vedome nevlastnili tajné dokumenty.

Novinári Wa Lone a Ťjo Sou U sú vo väzbe od decembra a čelili obvineniam z porušenia zákona o štátnom tajomstve, za čo im hrozilo až 14 rokov vo väzení.

Dvojica pracovala na článkoch o popravách moslimských Rohingov v západnom Mjanmarsku, odkiaľ po krvavých zásahoch bezpečnostných síl ušlo do susedného Bangladéša okolo 700-tisíc príslušníkov tejto menšiny.

Novinári vinu popierajú a tvrdia, že to na nich narafičili. Viackrát sa pokúsili o prepustenie na kauciu, ale neúspešne.


Aj podľa niektorých slovenských politikov majú novinári "priveľkú slobodu" písať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy