Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Andrej Danko: Závidím politickú moc Viktorovi Orbánovi
Zdielať na

Andrej Danko: Závidím politickú moc Viktorovi Orbánovi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rétorika politikov sa mení nielen podľa situácie v krajine, nálady, či sympatií voči novinárom. Často ich slová prezradia oveľa viac, akoby možno chceli. V prípade šéfa parlamentu Andreja Danka však teraz zrejme zostali prekvapení aj politickí analytici.

"Slovenská národná strana je v koalícii, nedovolil by som si rozprávať o veciach, ktoré nie sú dohodnuté. Ak by niekto na ministerstve financií mal  iný názor, Slovenská národná strana nebude v tejto vláde," takto zareagoval Andrej Danko v pondelok na otázku, či má zavedenie rekreačných poukazov prekonzultované s koaličnými partnermi.

Kompromisy? 

Názor na svoje postavenie a teda aj postavenie SNS v rámci koalície v podobnom duchu prezentoval už v roku 2016, keď dostal otázku či môže jeho strana prísť o ministerstvo školstva. Rovnako reagoval v pri riešení problému energetiky no a v auguste 2017 dokonca pre nevyhovujúce pravidlá v koalícii vypovedal koaličnú zmluvu. 

"Politika je o kompromise," tvrdí v prvom rade politológ, Radoslav Štefančík. No tie sa zrejme podľa šéfa národniarov rodia príliš ťažko, a tak sa v utorok na svojich koaličných partnerov opäť raz posťažoval. "Ja nemám naozaj chuť ani čas mesiace debatovať o nejakom nástroji, o dopade na štátny rozpočet a pozerať na svojich koaličných partnerov, že si len uplatňujú svoje predstavy a svoje návrhy." 

Nováčik v politike

"Má tam dvoch ostrieľaných veteránov politiky - Bugára a Fica. A tieto veci, o ktorých sa bavíme sú naozaj daň za jeho nováčikovstvo v politike," myslí si politický analytik, Ján Baránek. 

Predseda parlamentu sa na neľahký život v koalícii už neraz posťažoval, a to aj v minulosti. Teraz však k povzdychu pridal niečo navyše a to už niekoľkokrát - že závidí maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi jeho politickú moc. A priznal to aj verejne. "Veci sa ľahšie realizujú, keď vládnete sám. Áno, závidím politickú moc Viktorovi Orbánovi," vyhlásil Danko. 

Nebezpečná absolútna moc

"Je to veľmi nebezpečné, pretože každý politik, ktorý chce vládnuť sám, znamená, že chce mať absolútnu moc. História nám ukazuje, že ktokoľvek ju mal v rukách, tak ju zneužil," varuje politológ Štefančík. 

Kam až siahajú ambície predsedu parlamentu nevedno, no istú predstavu o tom, ako by to mohlo vyzerať už evidentne má. "Niekedy vám porozprávam, aké by to bolo, keby som vládol ako Viktor Orbán," prekvapil vyjadrením Danko. 

Pozrite si súvisiacu reportáž o Dankovom prejave: 

Súvisiace články