Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlament chce riešiť nový zákon o politických stranách
Zdielať na

Parlament chce riešiť nový zákon o politických stranách

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Jesenná politická sezóna sa už rozbieha. Jedným zo sporných bodov septembrovej schôdze parlamentu bude zrejme novela zákona o politických stranách, ktorú predložila SNS.

Politici SNS dlhodobo vravia, že ich snaha má vniesť poriadok do fungovania politických strán. Aby bolo jasné, aké sú tam vnútorné štruktúry, kontrolné mechanizmy, aby bol jasný tok peňazí od štátu na fungovanie politických strán. Aby - ako hovorí SNS - určité zhluky ľudí nemali veľa peňazí na fungovanie politickej strany a bolo ich tam zopár.

Menšie strany ale hovoria, že je to útok na nich. Malé opozičné strany majú menej členov, napríklad SaS má len okolo 200 členov, Obyčajní ľudia len 13. Andrej Danko podľa nich útočí na nich, keď vraví: "Sa o dotyk so štátnou mocou pokúšajú jednorázové zhluky ľudí. Ľudí, ktorí okrem facebookových profilov už ani nepotrebujú ľudí v politických stranách."

Predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič vraví: "Danko tvrdí, že kvantita, počet ľudí v strane je rozhodujúci. Ale zo 7000 členov nebol schopný vyhrať ani jedny župné voľby. My sme z 13-tich členov vybrali dvoch a vyhrali sme v dvoch krajoch."

"Na politické strany dávame veľa peňazí aj preto, že predpokladáme regionálne, krajské štruktúry, treba nejakým spôsobom sanovať aj tú vertikálnu štruktúru politickej moci," myslí si Miroslav Číž, člen predsedníctva strany SMER-SD.

Jana Kiššová zo SaS hovorí: "Dôležité pre politickú stranu je, či má strana dostatok voličov, či ju dostanú do parlamentu alebo nie. A nie počet člnov ani počet členov v rôznych rozhodovacích orgánoch."

Rozporuplný návrh viacerí označujú za nesystémové riešenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy