Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tatry prekonali požiar a následne záplavy. Príroda sa pomaly spamätáva
Zdielať na

Tatry prekonali požiar a následne záplavy. Príroda sa pomaly spamätáva

VYSOKÉ TATRY / Vysoké Tatry postihli tento rok dve katastrofy. Ešte začiatkom mája tam hasili hrozivo vyzerajúci požiar a po ohni udrela voda. Tá premenila Javorovu dolinu na nepoznanie. TV JOJ zisťovala, ako to v Tatrách vyzerá v súčasnosti.

Druhého mája tohto roku zničil oheň vo Vysokých Tatrách desiatky hektárov lesa. Po štyroch mesiacoch sa na prvý pohľad zdá, že sa už všetko zazelenalo, no nie je to úplne pravda. "Zazelenalo sa iba tam, kde neboli veľké ohniská požiaru, kde boli veľké ohniská, tam musíme počkať, lebo tam nevyrastie nič," uviedol riaditeľ mestských lesov v Kežmarku Juraj Kulik. 

Takto to vyzeralo počas požiaru.

Lesnici dúfali, že sa zachráni aspoň časť stromčekov, ale aj tie postupne odumierajú. Okrem trávy a bylín tam teraz nerastie vôbec nič. "Musíme počkať, kým sa pôda trochu zregeneruje, pretože do tejto momentálne mŕtvej zeme nemá zmysel hneď vnášať nejaké dreviny," povedal Kulik. 

Kým príroda nad Kežmarskými žľabmi oddychuje a regeneruje sa, v Javorovej doline sa stále pracuje. Dravá voda tam trhala mosty a cesty. "Mostíky sa už robia, kým vládzeme tak robíme," povedal vedúci ochranného obvodu Javorina Ján Slivinský. Chodníky, cesty i mosty sa tam musia vybudovať nanovo.

Takto to vyzeralo počas povodní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy