Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTOGALÉRIA: Milióny kusov dávnej histórie zhltol požiar. V Brazílii vyhorelo 200-ročné múzeum
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Milióny kusov dávnej histórie zhltol požiar. V Brazílii vyhorelo 200-ročné múzeum

BRAZÍLIA / V nedeľu vypukol požiar v 200 rokov starom Národnom múzeu v Brazílii. Plamene v najstaršej vedeckej inštitúcii v krajine pravdepodobne zničili zbierku viac ako 20 miliónov predmetov od archeologických nálezov po historické pamiatky.

Oheň vypukol po skončení návštevných hodín a rozšíril sa po celej budove. Zatiaľ neboli nahlásené žiadne úmrtia či zranenia, no napriek tomu, že zatiaľ nie je známy rozsah škôd je jasné, že budú obrovské. Príčinu požiaru ale zatiaľ hasiči nepoznajú. 

V múzeu, ktoré založili v roku 1818 je umiestnených niekoľko významných zbierok vrátane egyptských artefaktov a najstaršej ľudskej fosílie nájdených v Brazílii. Hovorca hasičov Roberto Robadey uviedol, že na mieste zasahovalo 80 hasičov a niektoré kusy zbierok sa s pomocou zamestnancov múzea podarilo zachrániť. 

Zásah ale sprevádzali aj problémy, pretože dve najbližšie hasičské hydranty, ktoré sú k múzeu najbližšie, nefungovali. Pre vodu preto museli k najbližšiemu jazeru poslať kamióny. Brazílsky prezident Michel Temer označil nedeľu za smutný deň pre Brazíliu. "Dvesto rokov práce a výskumu je stratených," povedal. 

Zástupca riaditeľa múzea Luiz Duarte v rozhovore pre televíziu Globo uviedol, že brazílske vlády po celé roky zanedbávali starostlivosť o múzeum, ktorému chýbali finančné prostriedky. "Nedávno sme uzavreli dohodu so štátnou rozvojovou bankou BNDES o značnej investícii do obnovy budovy. Iróniou osudu je, že sme plánovali nový systém protipožiarnej ochrany," povedal Duarte. 

Banka v júni na svojej internetovej stránke uviedla, že sa dohodli na poskytnutí 21,7 miliónov na obnovu historickej budovy a na zaistenie vyššej bezpečnosti zbierok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy