Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Dve ženy s deťmi sa stratili v Slovenskom raji. Po zotmení ich prepadla panika
Zdielať na

Dve ženy s deťmi sa stratili v Slovenskom raji. Po zotmení ich prepadla panika

SLOVENSKÝ RAJ / Horskí záchranari v pondelok večer smerovali do Slovenského raja. Pomôcť išli dvom mladým mamám na túre s deťmi. Nedostatočne vybavených ich zastihla tma. Podľa reportéra TV JOJ Matúša Gavláka zišli z vyznačeného chodníka a stratili sa.

Dve ženy s dvoma malými deťmi sa vydali na turistický chodník ešte keď sa stmievalo. Po zotmení ich prepadla panika. Mierili z Podleska na Hrabušickú pílu. Zo značeného chodníka zišli. V teréne sa nedokázali dobre orientovať a tak netušili, kde presne sú.

Poľky chytala panika a ich synov vyčerpanie. Po 21. hodine vytočili tiesňovú linku horských záchranárov. "Po telefonickom kontakte sme ich navigovali, aby sa vrátili späť na turistický chodník. Odtiaľ sme ich za autokempingom vyzdvihli. Deti boli mierne vyčerpané, matky boli vo väčšom strese. Keďže to bolo ohlásené okolo 21. hodiny, tak už bola dosť tma a neboli vybavené žiadnym svetelným zdrojom," uviedol zasahujúci záchranár Hasičského záchranného zboru Michal Palovič.

Za bežných okolností sa štvorkilometrová trasa dá prejsť sotva za hodinu. Turistkám sa zelená turistická značka v tme ťažko sledovala. Nemali totiž so sebou žiadne svetlo. Sedem a deväťročný chlapci si v záchranárskom aute poriadne vydýchli. Horskí záchranári ich odviezli k autu, ktoré mali zaparkované na Píle.

Horskí záchranári turistom odporúčajú, aby si všímali turistické značky. Nájdete ich na každom chodníku a každý z nich má iné farebné označenie. Už po niekoľkýkrát tiež opakujú, že na túru treba vyraziť v predstihu a je potrebné byť pripravený na všetko. "Mali by mať vodu, prípadne nejaké jedlo, tiež svetlo, či už čelovku alebo baterku," uviedol záchranár Hasičského záchranného zboru Marián Richveis.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy