Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prokuratúra potvrdila zablokovanie Kočnerovho majetku. Jeho právnici zatiaľ nereagujú
Zdielať na

Prokuratúra potvrdila zablokovanie Kočnerovho majetku. Jeho právnici zatiaľ nereagujú

BRATISLAVA / TV JOJ v nedeľu ako prvá priniesla informáciu o tom, že podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi zablokovali majetky. V pondelok informáciu oficiálne potvrdil aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Ide o kauzu, v ktorej si podľa vyšetrovateľov na vratkách DPH nárokoval od štátu milióny eur.

Prokuratúra už oficiálne potvrdil, že Mariánovi Kočnerovi zablokovala jeho majetok, a to pre kauzu Donovaly. "V súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly, vedenou pre pokračovací zločin neodvedenia dane a poistného vydal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 23. júla uznesenie na zaistenie majetku obvineného M.K.," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Ide o špekulatívne obchody s jeho hotelmi na Donovaloch, kde mali byť skutočným majiteľom stále firmy, v pozadí ktorých stál Kočner. Napriek tomu si vypýtal vratky DPH vo výške viac ako osem miliónov eur. 

Zatiaľ je známe to, že zablokovanie majetku sa týka Kočnerových nehnuteľností, a to konkrétne vily v Bernolákove, chaty na Donovaloch, ale aj pozemkov, ktoré sa nachádzajú v Čunove a na bratislavských Vinohradoch. Či zablokovala prokuratúra aj ďalšie majetky zatiaľ známe nie je. Prokuratúra by ale mohla pristúpiť aj k zaisteniu majetku, ktorý patrí k jeho firmám. "Zablokuje sa najskôr osobný majetok, ten sa ocení a keď predpokladaná hodnota zodpovedá škode, ktorá mala vzniknúť štátu páchaním trestnej činnosti, to je v zásade koniec. Ak nie, potom sa pristupuje k zablokovaniu podielov firiem," uviedla Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu. 

Kočnerovi advokáti teraz zablokovanie majetku môžu namietať. Môžu voči tomu podať sťažnosť. TV JOJ sa zatiaľ nepodarilo zistiť či tak urobili, pretože s médiami nekomunikujú. Odpoveď nemajú ani na Úrade špeciálnej prokuratúry. 

Marián Kočner je už vyše mesiaca vo väzbe pre kauzu falšovania zmeniek voči TV Markíza. Požiadal si ale už o prepustenie. Sudca si nechal čas na rozmyslenie. "Až po doručení predmetného uznesenia procesným stranám bude môcť byť rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie zverejnené," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy