Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Saková zbaví mlčanlivosti policajtov, ktorí boli pri vietnamskej delegácii. Prezidentovu dôveru už ale stratila
Zdielať na

Saková zbaví mlčanlivosti policajtov, ktorí boli pri vietnamskej delegácii. Prezidentovu dôveru už ale stratila

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková zbaví mlčanlivosti policajtov, ktorí sa zúčastnili na stretnutí slovenskej vlády s vietnamskou delegáciou. Pre kauzu rokovali aj prezident Andrej Kiska s premiérom Petrom Pellegrinim. Obaja spolu s predsedom parlamentu Andrejom Dankom potom zamieria na stretnutie s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

"Ministerka vnútra Denisa Saková v pondelok rozhodla, že príslušníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií ministerstva vnútra budú zbavení mlčanlivosti v prípade medializovaných informácií o únose vietnamského občana z Nemecka do Vietnamu, a to na základe žiadostí orgánov činných v trestnom konaní. Zároveň rozhodla o postavení riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčíroviča mimo službu počas vyšetrovania celého prípadu, aby bola zabezpečená nestrannosť vyšetrovania," píše sa v stanovisku ministerstva vnútra s tým, že po dohode s generálnou prokuratúrou začne Sekcia kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra vykonávať úkony trestného konania. Na tie budú dozerať krajskí prokurátori.  

"Povedal som premiérovi Pellegrinimu, že ministerka vnútra stratila moju dôveru ako prezidenta Slovenskej republiky. Netajil som sa tým, že jej nomináciu som považoval za premrhanú príležitosť. Skutočne sa správa, ako keby bola pravou rukou bývalého ministra vnútra. Začínam ju považovať za prekážku poctivého vysvetlenia toho, čo sa stalo," uviedol prezident Kiska vo svojom príhovore. Prezident uviedol, že ide na stretnutie s Čižnárom s jedinou požiadavkou, a to aby ľudia dostali jasné odpovede a nie, aby sa vrátili časy mečiarizmu. 

Na slová prezidenta reagovala aj ministerka vnútra Saková prostredníctvom tlačového oddelenia. "Ministerka Saková nevidí dôvod, aby odstúpila z postu ministerky vnútra. Samotným prípadom únosu sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní, pričom prokurátor má byť prítomný pri jednotlivých výsluchoch. Ministerka urobila potrebné kroky na riadne vyšetrenie prípadu, ktoré sú v jej kompetencii," uvádza sa v stanovisku ministerstva. 

Vyhlásenie prezidenta Andrej Kisku sme vysielali NAŽIVO. 

Premiér Pellegrini po jednaní s prezidentom prisľúbil, že jeho vláda urobí všetko preto, aby bola táto kauza vyšetrená. Uviedol tiež, že ministerka vnútra Denisa Saková zbaví mlčanlivosti všetkých, ktorí sa vietnamskej delegácie zúčastnili. Podľa premiéra iba skutočná pravda na základe dôkladného vyšetrovania môže priniesť viac svetla do medializovaných informácií, ktoré hovoria o tom, že Slovensko sa podieľalo na únose Vietnamca vládnym špeciálom. Pellegrini chce v súvislosti s týmto únosom ešte hovoriť s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Vyhlásenie premiéra Petra Pellegriniho sme vysielali NAŽIVO. 

Na údajne uneseného muža by informačný systém upozornil len vtedy, ak by cestoval na vlastný pas, tvrdí Kaliňák

Keď pred niekoľkými mesiacmi zasadal v parlamente branno-bezpečnostný výbor, zaznela otázka, či je údajne unesený Vietnamec zapísaný v schengenskom informačnom systéme a podľa výpisu tam nebol ani teraz tam nie je, uviedol exminister vnútra Robert Kaliňák v relácii Braňo Závodsky naživo Rádia Expres. Kaliňák nevie povedať, či tam Vietnamec bol zapísaný v čase údajného únosu. "Nie som správca systému," povedal s tým, že slovenská strana žiadnu informáciu o údajnom únose od Nemcov nemala.

Podľa Kaliňáka by systém na prítomnosť muža upozornil len vtedy, ak by cestoval na svoj vlastný pas. Bývalý minister tiež skonštatoval, že k návšteve ministra 100-miliónovej krajiny sa nedá pristupovať tak, že "vždy idú niečo vyviesť, lebo potom sa tá návšteva nikdy neuskutoční". "Nemali sme žiadnu informáciu, ktorá by mala túto návštevu nejakým spôsobom spochybniť. Nič také nebolo," zdôraznil Kaliňák.

Exminister vnútra zopakoval, že podľa správy nemeckých vyšetrovateľov bola vláda Slovenska v celej kauze oklamaná. "Žiadny dobitý a zdrogovaný človek sa neprekladal do našej limuzíny a podľa výpovedí, ktoré majú zdokumentované nemeckí vyšetrovatelia, sa taký človek nenachádzal ani v lietadle," skonštatoval. Podľa exministra je dôležitý fakt, že vyšetrovali nemecké orgány a Slovensko im poskytlo plnú súčinnosť. "Všetky organizácie ktoré boli dotazované spolupracovali. Tým pádom sa vlastne vyšetrovalo," dodal Kaliňák.

Fico Kiskovi pripomenul, že nemá mandát na zostavenie vlády

"Prezident Andrej Kiska sa snaží politicky zneužiť prípad únosu Vietnamca, ktorého z Berlína odvliekla vietnamská tajná služba. Opakuje sa scenár použitý po vražde novinára a jeho snúbenice. Bez akéhokoľvek dôkazu či záverov vyšetrovania prezident útočí na bývalých i súčasných členov vlády. Chcem Andrejovi Kiskovi pripomenúť, že nemá mandát na zostavovanie vlády. Ten je vždy v rukách premiéra a získal ho na základe demokratických parlamentných volieb," uviedol Fico na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy